Ford vil bedre forholdet mellom syklister og bilister

jaguar sykkel

I Europa er det nå 250 millioner syklister. Ifølge fersk statistikk fra EU-kommisjonen var hele 1 av 12 av de som døde i trafikken i 2017 en syklist. Ifølge foreløpige tall fra Statistisk Sentralbyrå ble ni syklister eller passasjerer på en sykkel drept i Norge i fjor.

Hele 1 av 12 trafikkulykker med dødelig utgang i Europa i 2017 rammet en syklist. Med kampanjen «Share The Road» og en svært effektiv virtuell virkelighetsopplevelse ønsker Ford nå å gjøre forholdet mellom bilist og syklist langt bedre.

– Jeg både sykler og kjører bil, og ser all frustrasjon og de potensielt farlige sitasjonene både syklister og bilister opplever på veiene våre i dag. For å gjøre byene tryggere å ferdes i er det avgjørende at de ulike måtene å ferdes på kan eksistere sammen, sier toppsjefen i Ford Europa, Midt-Østen og Afrika, Steven Armstrong.

Med holdningskampanjen «Share The Road» ønsker Ford å bidra til at syklister og bilister deler veien mellom seg på en bedre måte enn i dag. Ford ønsker også å understreke at det er i alles interesse at flere kan sykle tryggere på veiene våre.

– En rekke europeiske byer promoterer nå aktivt mer bruk av sykkel. Vi håper at kampanjen «Share The Road», kan bidra til at flere nordmenn bruker sykkelen mer fordi det er bra for helsen, reduserer luftforurensingen og gjør at køene blir kortere sier administrerende direktør i Ford Motor Norge Per Gunnar Berg.

Les også:  Journalisten Bjørn Olav Jahr: – Fakta må alltid trumfe følelser

VR-opplevelse gir deg både syklisten og bilistens perspektiv
For å øke forståelsen for syklister blant bilister og motsatt, har Ford utviklet den banebrytende VR-opplevelsen (virtuell virkelighet) «WheelSwap». Her får både bilister og syklister oppleve hvordan lite hensynsfull adferd på veien oppleves fra den andres perspektiv.

Med «WheelSwap» får bilisten selv oppleve hvor skremmende det oppleves fra sykkelsetet når bilistene legger seg inn for tett foran sykkelen eller åpner bildøren uten å sjekke om det er syklister på vei.

Er du syklist kan du også oppleve hvordan det er å være bilist når syklister kjører på rødt lys, kjører ned enveiskjørte gater eller foretar uventede retningsforandringer.

«WheelSwap» vil også legges ut på YouTube sammen med nyttige tips til hvordan du skal ferdes trygt på veien.

En viktig del av kjøreopplæring for unge førere
VR-opplevelsen vil også bli en del av Fords gratis kjøreopplæringsprogram for 18-24 åringer med førerkort, Ford Driving Skills For Life. Nesten 160 millioner kroner har blitt investert i kjøreopplæringsprogrammet siden det ble introdusert i Europa i 2013.

Les også:  11 millioner til forskning på overgrepsutsatte

Her lærer Fords profesjonelle instruktører de yngste sjåførene ferdigheter som manøvrering, gjenkjenning av farer, vurdering av avstand og hastighet. Ford Driving Skills for Life ble for første gang arrangert i Norge i fjor.

9 av 10 ville endre sin adferd
En studie av 1200 personer i fem europeiske land som har prøvd «WheelSwap» viser at hele 91 % ønsket å endre sin adferd i trafikken. Hele 70 % av de spurte oppga også at de fikk større empati med de som benyttet et annet transportmiddel.

– Det finnes ikke mer effektive metoder for å forstå andres situasjon enn å oppleve denne fra deres ståsted. Empati er en svært sterk følelse, sier adferdsforsker Dan Berry som hjalp til å tilrettelegge undersøkelsen.

Støttes av Team Sky
Sjef for sykkellaget Team Sky, Sir David Brailsford, støtter helhjertet opp om Fords europeiske «Share The Road» kampanje.

– Dette er et veldig bra initiativ av Ford. Svært mange sykler i Europa og det økte presset på veiene gjør at sikkerheten må settes høyt på dagsorden. Denne kampanjen handler ikke bare om å introdusere ny teknologi, men understreker også behovet for respekt og ansvar. Hvis både syklister og bilister tok seg litt tid til å forstå hverandres behov ville vi raskt ha sett endringer i både holdninger og adferd. Dette kan forbedre trafikksikkerheten for alle. Fords initiativ setter aktørene i førersetet slik at dette viktige temaet kan spille en viktig rolle for å få endringer til å skje, sier Sir David.

Les også:  Mange trafikkulykker har årsak i bilens berøringsskjerm

Tryggere for syklister med ny teknologi
Forrige måned lanserte også Ford nye Focus som har teknologi for å oppdage syklister i eller i nærheten av veien foran bilen. Systemet kan også se syklister som krysser veibanen.

Anti-kollisjonssystemet med fotgjenger- og syklistoppdagelse bremser automatisk ned bilen dersom føreren ikke reagerer på bilens advarsler.

Ford vil forbedre transportsystemet på alle nivåer
Fords mobilitetsstrategi er å levere en rekke forskjellige produkter og tjenester for å forbedre transportsystemet på alle nivåer – kjøretøy, infrastruktur, kommunikasjon mellom disse og digitale tjenester.

Sammen skal dette danne grunnlaget for fremtidens mobilitet. Dette inkluderer tjenester som bildeling. Også sykkeldeling, som Ford Tyskland nylig har inngått et samarbeid med Deutsche Bahn Connect GmbH om, inngår i denne strategien. Også samkjøringstjenesten Chariot, som nå er lansert i London, er en del av Fords mobilitetsstrategi.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.