For tidlig med nye kutt i Enova-støtte

norsk varmepumpeforening

Støtte til luft-til-vann-varmepumper og avtrekksvarmepumper forsvinner fra 1. april 2020. – For tidlig, mener Norsk Varmepumpeforening.

Kraftig vekst i varmepumpemarkedet er noe av Enovas begrunnelse for å fjerne disse varmepumpene fra sine støtteprogram. Salget økte med 27 % i 2018, og veksten fortsetter i år. 

– Nå forventer vi å se resultater i form av økt konkurranse og reduserte priser som kommer forbrukerne til gode. Derfor mener vi at tiden har kommet for å avvikle støtten til disse to varmepumpetypene, sier markedssjef Gunnel Fottland i en pressemelding. 

En viktig markedsdriver svekkes
Dette er ikke daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i NOVAP enig i.

– Vi mener det hadde vært fornuftig å fortsette støtten. En undersøkelse Prognosesenteret har gjennomført, viser at om lag 60 % av luft-til-vann-varmepumper har gått til å erstatte oljefyr, opplyser han. Dette markedet vil i stor grad forsvinne neste år.

Les også:  Svensk applaus for Solbergs avgiftsøkning

– Da gjenstår et marked for luft-til-vann-varmepumper på samme nivå som i 2015. Så markedet er ikke så modent som Enova påstår, sier Hagemoen. Samtidig synes han det er positivt at Enova fortsatt vil støtte væske-til-vann-varmepumper, vannbåren varme og akkumulatortank.

– Hva skal Enova bruke pengene på?
Blant tiltakene Enova støtter i husholdninger, har luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper vært klart mest populære de siste fem årene. Bare i 2018 ble de forbigått – av støtte til å fjerne oljefyr og oljetank.

– Vi er bekymret for hvordan Enova skal bidra til energieffektivisering i boliger, når de fjerner et av de klart mest populære tiltakene, sier Hagemoen. Enova sier selv at de ønsker å få flere til å gjøre helhetlig oppgradering av boligen.

Les også:  - Tillit er samfunnets lim

– Vi mener det er veldig fornuftig å etterisolere og bytte vinduer, men terskelen for å få støtte til helhetlig oppgradering er veldig høy, mener Hagemoen. 

Varmepumpe ti ganger så populært
Det viser også Enovas egne tall for ulike støttetiltak.

– Hittil i år har over ti ganger så mange fått støtte til luft-til-vann-varmepumpe som til oppgradering av bygningskroppen, opplyser Hagemoen. 2666 har fått støtte for luft-til-vann-varmepumper, 238 for oppgradering av bygningskroppen, viser tall for 2019 innhentet 26. september.

– Vi vet at det fortsatt er et stort potensial for energieffektivisering i boligsektoren. Vi mener det er viktigere enn noensinne å realisere dette potensialet – ikke minst for å redusere behovet for kontroversielle vindkraft-utbygginger. Da er det synd at Enova fjerner støtte til de mest populære tiltakene i boliger, sier Hagemoen. 

Les også:  Ny undersøkelse: Kvinner støvsuger fortsatt mer enn menn, selv om de hater det mest

Foruten å fjerne støtten til luft-til-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe, kutter Enova støttebeløp til flere andre tiltak. Endringene fra 1. april blir som følger: 

  • Støtte til luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe avvikles
  • Maksimal støtte til balansert ventilasjon reduseres med kr 5000
  • Støtten til solceller reduseres med kr 2500
  • Støtten til solfangere reduseres med kr 5000

Enova har tidligere varslet at støtte til å fase ut oljekjel og parafinkamin forsvinner når fyring med fossil olje blir forbudt 1. januar neste år.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.