Fondskunder skremt av handelskrig

bjørn erik

Nordnet-kunder solgte fond for 97 millioner kroner netto i mars. Negative nyheter om global handelskrig samt kraftig fall i amerikanske IT-aksjer skremmer fondskundene.

Statistikk fra Nordnet viser at nettosalget av aksjefond fortsatte i mars: 74 millioner er nettosolgt av aksjefond i mars, nesten like mye som i februar (88 millioner i nettosalg). Kombinasjonsfond ble nettosolgt for 23 millioner. For rentefond var nettoen null.

– Vi må to år tilbake for å finne to måneder på rad med nettosalg av aksjefond blant våre kunder, sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Les også:  Ice gir mer mobildata til samme pris

Norske og globale aksjer falt 2–3 prosent i mars. Kursfallet skyldes dels nyheten om at USA øker tollsatsene på importvarer fra Kina og en del andre land. Meldinger om at Facebook har fått misbrukt personopplysninger fra over 50 millioner brukere ble også dårlig mottatt i aksjemarkedet, og førte til betydelige kursfall blant amerikanske teknologiselskaper i mars.

Litt for lettjente penger?
Spareøkonomen mener at fondskundene har vært bortskjemt med jevn og god verdistigning på aksjefondene sine i mange år.

Les også:  Regjeringen lanserer bransjeprogram for IKT og finans

– Jeg vil nesten si at det var vært lettjente penger i aksjemarkedet etter finanskrisen i 2009, i den forstand at oppgangen har vært uvanlig lang og sterk. Markedet var overmoden for en korreksjon nå. Husk på at globale aksjemarkeder hadde steget 14 måneder på rad, før vi fikk korreksjonen i februar – dette er den lengste oppgangsperioden siden 1960-tallet, fortsetter han

Sættem mener fondskunder må tåle slike korreksjoner.

Les også:  Ice gir mer mobildata til samme pris

– Dette er en del av spillet. Det er jo disse svingningene som gjør at fondskunder og aksjeinvestorer kan regne med å få en høyere avkastning enn i banken på lang sikt, sier han, og legger til at han råder langsiktige fondskunder til å bli sittende gjennom uroen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.