Fondskunder og aksjekunder reagerte motsatt i tung maimåned

bjørn erik

Mens handelskrigen skremte Nordnets fondskunder i mai, fortsatte aksjekundene å laste opp med aksjer. På salgstoppen lå et Kinafond, og på kjøpstoppen var to teknologifond.

Mai ble en rød børsmåned. Verdensindeksen MSCI World Index falt ca 5 prosent i mai, mens Oslo Børs falt noe mindre, rundt 3 prosent. Mest falt asiatiske børser, som var ned mellom 6 og 9 prosent, tynget av opptrapping av handelskrigen mellom Kina og USA. Fremdeles er oppgangen solid siden nyttår: Verdensindeksen er opp nesten 10 prosent siden årsskiftet.

Den negative stemningen smittet over på Nordnets fondskunder, som nettosolgte fond for 17 millioner kroner i mai. Aksjefond ble solgt for 48 millioner, kombinasjonsfond ble kjøpt for 14 millioner og rentefond ble kjøpt for 17 millioner.

Les også:  Over halvparten tror de vil gjennomskue deepfake

Private investorer nettokjøpte derimot aksjer for 111 millioner kroner i mai.

– Den samme forskjellen i adferd så vi også i oktober i fjor, som var forrige måneden med kraftige kursfall. Vi ser at de som handler enkeltaksjer normalt er mer kortsiktige og mer opportunistiske enn fondssparere, Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

I oktober lønte det seg å ha is i magen og ikke selge. Nå er imidlertid spareøkonomen mer usikker.

Les også:  Vil fjerne bompenge miljørabatt for elbiler

– Forsøker du å time markedet, er det trolig et godt tidspunkt å vekte seg ned i aksjer nå. Dette rådet har jeg gitt våre kunder siden månedsskiftet mars/april. Risk/reward er lavere enn normalt. Børsene er fortsatt ikke langt unna all-time high, og økt usikkerhet er alltid negativt for aksjemarkedene, sier Sættem.

Han tror likevel ikke på noe krakk.

– Veksten i verdensøkonomien er fremdeles OK, og aksjemarkedet har sentralbankenes lave renter i ryggen. Med renter nær null, er alternativene til aksjer få. Og noen renteoppgang internasjonalt er ikke nært forestående.

Les også:  Over halvparten tror de vil gjennomskue deepfake

Langsiktige fondssparere som vil høste meravkastningen i aksjer, anbefaler han å sitte i ro.

Det mest solgte fondet blant Nordnetkunder i mai var et fond som investerer i kinesiske aksjer, UBS Lux Equity China Opportunity. Nordnetkundene har i lang tid hatt sans for teknologifond, så også i mai. JPM US Technology og DNB Teknologi er de to mest kjøpte fondene, sammen med DNB Global Indeks.     

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.