Fondskunder dumpet aksjefond forrige uke

forex aksjer fond

Stemningen snudde fort på børsen den siste uken i april. De tre første ukene nettokjøpte kundene for om lag 500 millioner. Den siste uken ble imidlertid kundene skremt av coronaviruset og børsfall, og lempet ut aksjefond for tilsvarende beløp.

Nordnets privatkunder nettokjøpte fond for 17 millioner kroner i februar. Aksjefond ble solgt for 28 millioner, rentefond ble kjøpt for 55 millioner og kombinasjonsfond ble nettosolgt for 10 millioner. 

– Vi så et tydelig skifte den siste uken i februar. Frem til da var det mange kunder som kjøpte aksjefond. Da børsen stupte fire prosent mandag 24. januar, snudde også kundene. Det er naturlig at en del kunder selger aksjefond nå. Risikoen i markedet har økt, og en del vil sikre gevinster, forteller Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Oslo Børs falt med 11 prosent den siste uken som en følge av spredningen av coronaviruset til Europa. Det er det største børsfallet på en uke siden 2011. Det meste av børsoppgangen fra 2019 er dermed skyllet bort i løpet av en marerittuke i verdens aksjemarkeder.  

– Aksjemarkedet frykter en massiv og ukontrollert spredning av coronaviruset. Det verste som kan skje for økonomien og aksjemarkedet er at veldig mange mennesker blir bedt om å holde seg hjemme og ikke gå ut å handle. Da stopper økonomien opp en periode, og det hemmer global vekst og selskapenes inntjening, forklarer spareøkonomen.

– Om dette er starten på en større global nedtur eller ikke, er det store spørsmålet. Ingen vet utfallet av en slik hendelse. Husk på at slike korreksjoner er en del av spillet i aksjemarkedet. Forrige korreksjon var i 4. kvartal 2018, i forbindelse med eskaleringen av handelskrigen mellom USA og Kina. Da falt børsene mellom 10 og 20 %, forteller Sættem.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Hans råd til langsiktige fondssparere er å sitte i ro. Hold fast ved din langsiktige plan eller strategi. Essensen i en slik plan er å bestemme deg for et risikonivå – aksjeandel – som gjør at du sover godt om natten, selv når børsene faller.

– Når det er sagt: Har den langvarige aksjeoppgangen ført til å du sitter med en for høy aksjeandel i forhold til planen din, bør du vekte deg ned i aksjer nå – og holde deg til den aksjeandelen du er komfortabel med, mener han.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

De fem mest solgte fondene i februar er alle norske aksjefond som investerer på Oslo Børs. To av de tre mest kjøpte fondene i februar er obligasjonsfond, som anses som trygge alternativer: Forte Obligasjon og KLP Obligasjon Global. 

– Det er normalt at Oslo Børs faller mer enn andre børser under et globalt børsfall, på grunn av høy andel av sykliske selskaper. Det er nok det fondskundene frykter nå, kommenterer Sættem. 

En liten trøst for kunder med internasjonale fond er at norske kroner fortsetter å svekke seg. Om lag to prosent svakere har kronen blitt mot euro og dollar i løpet av februar. Det reduserer verdifallet tilsvarende.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.