Folket har talt: Hareide taper på landsmøtet

knut arild hareide

Bare timer før et av de største dramaene i norsk politikk utspiller seg, er bookmakerne og folket er enige: Knut Arild Hareide taper kampen om KrF, men kan overleve som partileder.

– Det må et mirakel til for at Hareide skal få flertall. Så sterke i troen er hverken vi eller våre spillere, sier spillanalytiker.

På Kristelig Folkepartis (KrF) ekstraordinære landsmøte i dag, har partileder Knut Arild Hareide satte hele sin politiske karriere på spill i et forsøk på å skape flertall for at partiet skal søke regjeringsmakt sammen med Arbeiderpartiet (AP) og Senterpartiet (SP) – og samtidig felle den sittende blå-blå regjeringen.

Det er ventet dramatikk på høyt nivå fredag kveld, men bookmakerne og folket er samstemte om utfallet: Hareide taper det politiske veivalget, men kan samtidig bli sittende som partileder.

– De siste dagene er det blitt ganske tydelig at Hareide får det tøft med å skape flertall for sitt syn. Han går inn i landsmøtet med «200 meter tillegg», for å bruke et uttrykk fra travsporten. Det må et mirakel til for å gi ham flertall. I KrF er jo ikke slikt helt utenkelig, men hverken vi eller spillerne våre er veldig sterke i troen på at det kommer til å skje, sier analytiker Fredrik Fodnes i spilleselskapet ComeOn!.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

Temperaturen i det politiske landskapet
Oddsmarkedet fungerer som en temperaturmåler på grasrota, og tradisjonelt sett gir den en indikasjon på hva som blir utfallet av større nasjonale begivenheter. ComeOn! ser et av spillselskapene som setter odds på hva som blir utfallet av KrFs landsmøte, og akkurat nå ligger det an til at partiet velger å holde seg på høyresiden av norsk politikk. Oddsen er så lav som 1.06. Samtidig tror ikke oddsmarkedet at et politisk nederlag på landsmøte nødvendigvis trenger å bety slutten for Hareide som partileder.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

– Det virker å være et helt åpent tema. Trolig mangel på gode alternativer som først og fremst kan redde Hareides posisjon i partiet. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad, har på få uker blitt en skikkelig profil takket være den politiske krisen i partiet, men spørsmålet er om han har fått tid nok til å posisjonere seg skikkelig. Utover Hareide og Ropstad er det vanskelig å se andre aktuelle lederkandidater, og våre spillere ikke overbeviste om at KrF skifter sjef på denne siden av nyttår, forklarer spillanalytiker Fodnes.

Under sperregrensen
At maktspillet om KrF vil påvirke partiets oppslutning frem mot neste års kommunevalg, virker ganske åpenbart. De siste meningsmålingene har vært langt fra oppløftende, og ComeOn!s spillere har per i dag liten tro på at Hareide & co kommer over sperregrensen på 4,2 prosent neste gang det norske folk går til valgurnene.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

– Uansett utfallet av landsmøtet, vil KrF være et splittet parti som står på særdeles ustø grunn. Vi tror den negative utviklingen partiet har hatt gjennom lang tid, bare vil fortsette, og oddsen for at de kommer over sperregrensen er i dag 2.40., mot 1.50 for at de havner under, sier Fredrik Fodnes i ComeOn!.

KrF-odds fra ComeOn!

Er Knut Arild Hareide leder i KrF ved årsskiftet?

Ja. 1.40

Nei. 2.70

Hvilken politiskside velger KrF under fredagens ekstraordinære landsmøte?

Høyresiden (H, FrP og V). 1.06

Venstresiden (AP og SP). 7.00

Hvor stor oppslutning får KrF i det kommende kommunevalget?

Under 4.20%. 1.50

Over 4.20%. 2.40

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.