Folkefest i Mehamn da Redningsselskapet åpnet ny skøytestasjon

rs

Åpningen av skøytestasjonen sammenfalt med den årlige solfesten og mange hadde tatt turen ned til kaia for å feire. Her fikk de fremmøtte høre hvordan Stortinget og Redningsselskapet nå skal styrke beredskapen i nordområdene med en ekstra redningsskøyte.

Redningsskøyta RS Peter Henry von Koss har de siste to årene reddet 6500 flyktninger i Middelhavet og går nå til en annen ytterkant av Europa for å trygge norske arktiske farvann. Grunnen til at Finnmarks-kysten nå tilføres en stor redningsressurs er økt cruisetrafikk, økt petroleumsaktivitet og sjøtrafikk fra Asia. Prognosen i Kystverkets sjøsikkerhetsanalyse viser at tankskipstrafikken alene kan øke med 300 % i Finnmark i perioden frem mot 2040.

Høytidelig åpning
Det var generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind som sto for den høytidelige åpningen av skøytestasjonen.

Les også:  Eurovision Young Musicians 2024 i Bodø

– Vi er svært glad for at Stortinget økte tilskuddet til Redningsselskapet slik at vi kunne realisere prosjektet om en ekstra redningsskøyte i Finnmark. Dette er en anerkjennelse av vårt viktige arbeid for bedre sjøsikkerhet i nordområdene og resten av landet, sier generalsekretær i Redningsselskapet Rikke Lind.

Redningsselskapet er en sentral del av kystberedskapen i nord og deltar blant annet i SARiNOR-prosjektet. Den nye skøytestasjonen i Mehamn åpner bare vel en uke etter at det ble klart at Hovedredningssentralen for Nord-Norge skal lede arbeidet med nettverk for beredskap i nordområdene. Prosjektet fikk nylig innvilget 34 millioner kroner i støtte fra EU.

Beredskap i Arktis
Redningsselskapet deler Nordland fylkeskommunes analyse, som på sine nettsider melder at arbeidet med å styrke beredskapen i nord tar utgangspunkt i et endret aktivitetsmønster i Arktis. De mulige miljøkonsekvensene ved ulykker er ifølge Kystverkets sjøsikkerhetsanalyse størst i våre tre nordligste fylker. I dag har staten kun to slepebåter i området mellom Røst i Lofoten og grensen til Russland. Med en ekstra redningsskøyte får samfunnet både en styrket slepebåtberedskap og en bedre sjøredningstjeneste.

Les også:  Andøya: Støtter nytt rom-senter

Stortingsrepresentant Steinar Reiten (Krf) var hovedtaler under arrangementet. Det var KrF som først foreslo å bevilge midler til tiltaket i sitt alternative budsjett for 2018. Forslaget fikk tilslutning i Stortinget som bevilget ti mill. kr. til en ekstra redningsskøyte i Finnmark i statsbudsjettet for 2018.

Multiverktøy
– Alle partiene snakker om at det er viktig å styrke beredskapen i nordområdene men ingen hadde spesielt konkrete forslag før Redningsselskapet kom på banen. For oss i KrF var det aldri noen tvil om at vi skulle støtte tiltaket om en ekstra redningsskøyte i Finnmark. Redningsskøytene er samfunnseffektive multiverktøy som går rett inn i operativ beredskap, sier Stortingsrepresentant Steinar Reiten (KrF).

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Stortingsrepresentant og leder i transport- og kommunikasjonskomiteen Helge Orten (H) avsluttet arrangementet. I tillegg var stortingsrepresentantene Siw Mossleth (Sp) og Bengt Rune Strifeldt (FrP), ordfører Trond Einar Olaussen (Ap) og fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) til stede under åpningen. Den nye skøytestasjonen er lokalisert på Industrikaia i Mehamn og selve kaiplassen er tilrettelagt av Gamvik kommune.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.