Flest påkjørt i gangfelt om høsten – bruk refleks!

refleks

Det er en merkbar økning i antall påkjørsler i gangfelt om høsten. Hovedårsaken er dårlig sikt for bilistene. Refleks gir bilisten 8 sekunder ekstra til å få øye på en fotgjenger i skumringen eller i mørket.

I følge skadesjef Annika Persson i forsikringsselskapet Codan er refleks verdens billigste livsforsikring.

– Vi nordmenn er blitt bedre, men det er langt igjen. 100 personer blir årlig hardt skadd, mens rundt 450 blir lettere skadd i trafikken. Dette er alvorlig sier hun.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

Hvert år dør 10-20 fotgjengere i trafikken, og 40% av ulykkene skjer ved kryssing av gangfelt. Generalsekretær Ingeborg Dahl-Hilstad i Personskadeforbundet LTN (tidl. Trafikkskaddes landsforening) støtter opp om Perssons oppfordring om å være synlig i trafikken.

– Mange av medlemmene i Personskadeforbundet lever med trafikkskade, noe som gjør at livene deres er blitt snudd opp ned. Mange er ikke lenger i stand til å være i jobb og har skader som gjør at familielivet ikke lenger fungerer. Det å bruke refleks er en enkel og veldig billig livsforsikring, sier Dahl-Hilstad.

Les også:  46,5 kilometer ny asfalt på Helgeland

Dårlig sikt øker risiko for påkjørsler. Skadesjefen i Codan Forsikring peker på skitten frontrute, dårlige vindusviskere, is på vinduet og dugg på innsiden av vinduet som kjente risikofaktorer.

– Uavhengig av hvor langt du skal kjøre må du ha god sikt. Som sjåfør med dårlig sikt er du en fare for deg selv og andre. I følge Veitrafikkloven skal den som kjører ha tilstrekkelig sikt til alle sider. Det betyr at snø, is, dugg eller annet ikke skal hindre eller redusere sikten og trafikksikkerheten, forklarer Persson.

Les også:  If: Du trenger trolig ikke bunadsforsikring

Og 19. oktober er det Refleksdagen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.