Flere får fiske etter «havets Ferrari»

Nærings- og fiskeridepartementet

Flere båter får fiske etter makrellstørje etter at kvota har blitt tredoblet fram mot 2020. Det blir også mulighet for sportsfiskere for å fange, merke og slippe ut igjen.

– Vi åpner nå for at hele at hele åtte båter kan delta i makrellstørjefisket i 2019. Det gir god verdiskapning og er veldig gode nyheter for et fiske som historisk har vært stort i Norge, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik.

Når fartøyene har meldt seg på, blir det gjennomført en loddtrekning blant de kvalifiserte søkerne. Kvota for makrellstørje blir tredoblet til 300 tonn i 2020 etter at bestanden har tatt seg godt opp de siste årene.

Les også:  Høysesong for brann: Slik kan du sikre deg best mulig

Sportsfiske
I 2019 åpnes det for et begrenset sportsfiske, der man får merke og slippe ut fisken, såkalt «tag and release». Merker festes på størjen, og når fisken fiskes på nytt, kan informasjonen leses av.

– Ved å åpne for at sportsfiskere kan fange, merke og slippe ut igjen, får vi verdifull kunnskap om makrellstørjen i norske farvann, sier fiskeriministeren.

Det åpnes for at inntil fire fiskelag kan få tillatelse til å drive «tag and release». Det er satt av ett tonn til dette i 2019.Det åpnes ikke opp for et vanlig sports- og rekreasjonsfiske og det forutsettes at fiskelagene har fått nødvendig godkjenning.

Les også:  Fem tips for brannsikkerhet i julen

Bifangst
Departementet har også besluttet at det nå er lov å fiske makrellstørje som bifangst i fisket etter andre arter. Dette har det tidligere år ikke vært åpning for etter det internasjonale regelverket som Norge er pliktig å følge.

Det betyr at makrellstørje som fiskes som bifangst kan omsettes lovlig. Dette gir større lønnsomhet og bedre verdiskapning.

Makrellstørje – havets Ferrari
Makrellstørje er den største tunfiskarten. Den kan veie over 700 kilo, bli tre meter lang og holde en toppfart på 70 km/timen. Den regnes som den dyreste fisken i verden. De fineste delene kan koste opp mot 1300 kroner kiloen. Den er særlig ettertraktet i Asia.

Les også:  Datingekspertens fem beste tips til en god førjulsdate

Den norske kvoten kan ved riktig håndtering av råstoffet ha en potensiell førstehåndsverdi på opp mot 80 millioner kroner.

Påmelding
Fartøy og sports- og rekreasjonsfiskelag som ønsker å delta i fisket i 2019 må sende påmelding til Fiskeridirektoratet.

Fristen er 20. mars for fiskefartøy og 1. april for sports- og rekreasjonsfiskelag.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.