Flere beslag av det dødelige stoffet DNP under stor internasjonal aksjon

mattilsynet

I den internasjonalt ledede kontrollaksjonen OPSON VIII, ble totalt 16 000 tonn og 33 millioner liter med mat- og drikkevarer beslaglagt. Det ble beslaglagt produkter som ble utgitt for å være økologiske produkter, kaffebønner av lavere kvalitet ble forsøkt omsatt som bønner av høyere kvalitet, og flere kilo pulver og kapsler med det livsfarlige produktet DNP (2,4-dinitrofenol).

Europol og Interpol koordinerte operasjonen Opson VIII – en internasjonal aksjon som setter søkelyset på matkriminalitet. Ulike myndigheter og private aktører fra 78 land, deltok i aksjonen under forskjellige tiltak i perioden 1. desember 2018 – 30. april 2019.

Les også:  Test: Disse kjøleboksene er best til bilferien

I Norge deltok Toll og Mattilsynet i hver sin koordinerte aksjon hvor Tolletaten monitorerte innførselen av DNP, mens Mattilsynet tok ut prøver av Arabica kaffe som ble analysert på kvalitet.

Mattilsynet tok ut 21 prøver av kaffe fra store og små importører og butikker.  Analysene avdekket ingen innblanding av Robusta kaffe (lavere kvalitet) i noen av produktene.

Under aksjonsperioden har det blitt avdekket og beslaglagt ni postforsendelser med innhold av DNP. Forsendelsene som er stoppet har kommet fra Sør Amerika, Asia og Europa. Stoffet markedsføres som fettforbrennende til kroppsbyggere og andre som vil raskt ned i vekt. Det ble benyttet i behandling av overvektige på 1930-tallet, men denne behandlingsmetoden ble avsluttet da man så hvor potent og potensielt dødelig stoffet var.

Les også:  REMA 1000 har aldri solgt mer grillmat

Historisk er DNP brukt i blant annet gjødsel, fotofremkalling, farging av tre og eksplosiver. Legemiddelverket advarer mot bruk og informerer på sine hjemmesider med at det ikke finnes motgift til stoffet, og at pasienter som har tatt DNP risikerer å dø til tross for intensivbehandling. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.