Flere bedrifter over ende i juli

bisnode

De samlede konkurstallene økte for første gang i år, med 3,3 prosent sammenlignet med juli i fjor. Dette skyldes først og fremst at myndighetene tvangsoppløste hele 97,4 prosent flere selskaper enn i juli i fjor. Samtidig gikk antallet rene konkurser ned med 29,2 prosent. Dette viser konkursstatistikken til Bisnode Dun & Bradstreet.

Hittil i år har antallet bedrifter som er slått konkurs eller blitt tvangsavviklet gått ned med hele 25 prosent.

– Selv om vi ser en liten økning totalt for bedrifter som har måttet gi opp denne måneden, er konkurstallene i år på et svært lavt nivå, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode Dun & Bradstreet, som forklarer: – Det skyldes nok først og fremst at myndighetene har utsatt fristen for innbetaling av skatter og avgifter, og vi frykter de lave konkurstallene kan bli avløst av høyere tall når bedriftene må betale utsatte krav parallelt med ordinære terminer senere i år eller ved inngangen til neste år, sier han.

Les også:  Arne Hjeltnes i ny lokalmatguide for Coop

Den bransjen som har størst nedgang i konkurser og tvangsavviklinger hittil i år, er hotell- og restaurantbransjen med 49 prosent. Bransjen Engros og agentur følger med en nedgang på 40 prosent, mens Detaljhandel har en nedgang på 37,8 prosent. Kun to bransjer har oppgang i konkursene etter årets sju første måneder: Transport og lagring og Bygg og anlegg, henholdsvis med 5,1 og 1,3 prosent.

Les også:  Nordisk nettkomet vinner europeisk pris

– Det er litt bekymringsfullt at såpass mange i Bygg og anlegg går konkurs. Vi sa lenge at denne bransjen på egenhånd sto for en av fire konkurser, mens nå nærmer det seg snart en av tre konkurser. Det gjør at man skal være litt obs på å gi kreditter til mange i i Bygg- og anleggsbranjen, advarer Ruud.

Alle fylker opplever nedgang i konkursene hittil i år. Nordland har størst nedgang med 48,4 prosent, fulgt av Oslo med en nedgang på 40,4 prosent og Innlandet med 40 prosent. Minst nedgang har Viken og Trøndelag, med henholdsvis 4,6 og 6,7 prosent.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.