Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på

dnt

Frisk fjelluft, topper med bildeskjønn utsikt, og hvilepauser i solvarm lyng – sommerfjellet venter, og byr på naturopplevelser for livet. Slik sørger du for at turen blir trygg, og dette bør du ha i sekken.

– Å komme seg på fjellferie er slettes ikke vanskelig, og med enkle grep, kan du få en tur som både er fantastisk flott og trygg, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Solvang.  

Det er ikke mye som skal til for å gjøre fjellferien litt sikrere, slik at du virkelig kan nyte turen til det fulle.

– Tenk over turens lengde og vanskelighetsgrad, og tilpass turfølgets form og erfaring. Heldigvis har DNT turer for alle og enhver, fra barnefamilier og nybegynnere til den mest erfarne, som vil oppleve noe nytt, sier Solvang.  

På turplanleggeren ut.no finnes tusenvis av turforslag, alle gradert etter en nasjonal merkestandard. Turene spenner fra enkle til svært krevende, og gir en god pekepinn på hvem de passer for. I tillegg finner du informasjon om turens lengde og totale stigning på turplanleggingssiden. 

Les også:  Slik pakker du feriebilen

En godt pakket sekk, legger grunnlaget for en god fjelltur. Ifølge Solvang bør du tilpasse pakkelisten til turen og området du skal gå i. Han minner om at det kan komme snø, sludd og slaps også på sommeren, dersom en er høyt nok oppe i fjellet.

– Været i fjellet kan endre seg raskt, og det er viktig å være forberedt på uvær. Vurder hvor du skal og sjekk både vær- og føremelding før du pakker sekken, sier Solvang.  

Den turglade generalsekretæren råder folk til å kle seg i flere lag, med ulltøy innerst for å holde på varmen, og et lag som beskytter mot vind og regn ytterst. I tillegg anbefaler Solvang folk å pakke med en ullgenser eller tynn dunjakke.

Les også:  Flyrutene i Nordland må bedres

– Også i sommerhalvåret er ull gull! På fjellet er det godt å ha ullvotter, ullsokker og en ekstra lue i sekken.  

Samtidig som du bør være forberedt, bør ikke tursekken veie for mye – husk at du også skal klare å bære den.

Solvang oppfordrer alle som skal på fjelltur å gjøre seg kjent med, og følge de ni fjellvettreglene.

– En trygg og sikker tur starter alltid med godt fjellvett. Gjør deg kjent med de ni fjellvettreglene, og ha et reflektert forhold til valgene du tar i forkant av og underveis i turen, så er du litt bedre rustet til ferden, sier Solvang.

Les også:  Slik blir ladesommeren

De ni fjellvettreglene lyder:

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går
  2. Tilpass turen etter evne og forhold
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på kortere turer
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre
  6. Ta trygge veivalg og gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is
  7. Vit alltid hvor du er og bruk kart og kompass  
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu
  9. Spar på kreftene, og søk ly om nødvendig 

Generalsekretæren håper det blir en god og trygg fjellsommer.  

– Det er få ting som er bedre enn å nyte sola i fjellandskapet. Jeg ønsker alle fjellfarere en trygg og god sommertur, avslutter han. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.