Fire menn druknet fra fritidsbåt i september

redningsselskapet

Fire av fem drukninger i september skjedde fra fritidsbåt, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Av 16 drukninger fra fritidsbåt så langt i år, er fire utenlandske fisketurister.

Båtturen til en sønn, far og bestefar fra Tyskland endte på tragisk vis da båten kantret i Korshavn i Vest-Agder i slutten av september. Sønnen i 20-årene overlevde ulykken, mens livene til de to andre ikke stod til å redde. I april i år omkom en polsk mann på 29 år under turistfiske i Troms, mens en ukrainsk mann på 50 år omkom i Finnmark i august.

Kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet er bekymret over at én av fire som har druknet fra fritidsbåt er utenlandske fisketurister.

– At kravene til turistfiskerne ikke nødvendigvis er lik den virkeligheten de faktisk møter ute på havet er en utfordring. Redningsselskapets mannskaper rykker ofte ut til denne gruppen turister, og for ofte kommer nødmeldingene i seineste laget. En hendelse går fra det som kunne vært en assistanse til og bli en akutt søk- og redningsaksjon. Et regelverk som følger opp forpliktelser og ansvar rundt nødvendig varslings- og sikkerhetsutstyr bør derfor få sterkere fokus. Vi ønsker jo alle at de som besøker oss reiser hjem med gode minner, og ikke med venner eller familie i en kiste, sier Pedersen.

Les også:  Vil flytte rusbehandling av barn fra barnevern til helsevesenet

Ikke funnet
Den tredje drukningen fra båt skjedde i Båtsfjord i Finnmark der en 75 år gammel mann ble meldt savnet da han ikke kom hjem fra fisketur i starten av september. I Hjeltefjorden i Hordaland falt en 50 år gammel franskmann etter å ha blitt truffet av seilbommen. Ingen av disse er funnet. I Hordaland omkom også en 19 år gammel mann under fridykking i Lindås. Redningsskøyter deltok alle de fem søkene.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

Frode Pedersen i Redningsselskapet ber alle som skal på sjøen om høsten om å tenke på egen sikkerhet.

– Med den temperaturen som vannet holder nå overlever en ikke mange minutter uten riktig utstyr. Det er derfor viktig å kle seg godt og bruke redningsvest eller aller helst flytedress eller arbeidsdrakt. Sørg for å ha med vanntett kommunikasjonsutstyr, slik at du kan be om hjelp hvis uhellet er ute, råder han.

Les også:  Få på plass skilting for hurtiglading!

Hordaland på topp
21 av 82 drukninger så langt i år har skjedd i forbindelse med bruk av båt – 16 fra fritidsbåt, en fra kajakk/kano og tre fra yrkesbåt. Fall fra land/brygge i elv, sjø eller vann er hyppigste drukningsårsak (31 drukninger), mens 18 drukninger er relatert til bading.

Ni personer har druknet i Hordaland, mens sju personer har druknet i henholdsvis Trøndelag, Sogn og Fjordane, Østfold og Telemark i perioden januar til september.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.