Fersk ladetest fra NAF viser at Nissan LEAF ikke klarer å lynlade

lade elbil

Mange har ventet på Nissan Leaf med god rekkevidde og hurtigere lading. Den har nå kommet, men ladehastigheten står ikke i stil til forventningene.

– Vår test viser at den kun lader halvparten så raskt som lovet. Problemet ligger i ladekabelen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i forbrukerorganisasjonen NAF.

Nissan Leaf 62 kWt markedsføres med å være klar for å lade med 100 kW. Forbrukerorganisasjonen NAF har gjort en ladetest av Nissan som viser at elbilen kun lader med 46 kW som høyeste effekt på lynlader.

Effekt er viktig fordi det påvirker både hvor raskt du kan lade og hvor mye du må betale. Når det gjelder Nissan Leaf 62 kWt begrenses ladingen per i dag av den tekniske standarden til ladekabeltypen Chademo, som Nissan er alene om å bruke. Selve kabelen fra lynladeren begrenser effekten til å lade med maks 62,5 kW.

– Selv med begrensingen i den tekniske standarden burde vi målt en effekt i nærheten av 60 kW, men vi målte altså maks 46 kW. Det er skuffende. Dette gir stort utslag i folks drivstofføkonomi, sier Sødal.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

Hvis du lader Nissan Leaf hos Circle K i en time, betaler du 3,50 kroner i minuttet hvis du velger lynladeren. På hurtigladeren, som gir 50 kW betaler du 2,50kr i minuttet. På lynladern betaler du da 210 for ladestoppet, men du kunne egentlig valgt å stå på 50kW laderen siden bilen ikke lader med mer effekt og heller betalt 150 kroner.

– Forbrukerne vil fort velge lynladeren fordi de tror deres nye Leaf kan lynlade. Når den ikke gjør det, blir det en unødvendig dyr affære, mener Nils Sødal.

NAF avdekket feilen tidligere i sommer, i forbindelse med en stor test av elbiler.

– Vi ville finne ut hvorfor resultatene var såpass oppsiktsvekkende og har siden vi gjennomførte testen vært i dialog med Nissan, sier Sødal.

Ifølge Nissan Nordic ligger feilen i ladenettverket. Etter å ha fått tilbakemeldinger om dårlig lynlading for Leaf 62 kWt i Norge har de foretatt undersøkelser som har avdekket svakhet i laderne med Chademo-kabel. Det vil si at uavhengig av ladeoperatør, så har de installerte Chademo-laderne med kapasitet opp til 100 kW fått redusert strømstyrken til 125 ampere. Dermed leverer de ikke ut mer enn 50 kW.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

Det ser altså så langt ut til å være en glipp som har skjedd. For å få mer effekt kreves det en software-oppdatering av disse laderne for å utbedre forholdet, ifølge opplysningene NAF har fått fra Nissan.

– Vi synes det er positivt at Nissan rydder opp. Deres kunder må kunne bruke bilen best mulig og få det de har betalt for, sier Sødal og legger til:

– Men selv om Nissan utbedrer feilen, foreligger det fortsatt en begrensning i Chademo-standarden som begrenser effekten til 62,5 kW selv når lynladeren fungerer som den skal. Det er fortsatt et problem når brukerne tror de skal få 100 kW.

Det utvikles for øyeblikket en ny teknisk standard for Chademo-kontakten som skal gjøre det mulig å lynlade, men ladeoperatørene NAF har vært i kontakt med kan ikke si noe om når eller om de i det hele tatt kommer til å investere i ny Chademo-teknologi når det blir tilgjengelig.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

– Folk som har kjøpt den nye modellen til Nissan Leaf er da altså prisgitt ladeoperatørenes investeringsvilje for å få utnyttet ladeteknologien i bilen. Og når Nissan er den eneste produsenten som holder fast ved Chademo i det europeiske markedet, kan det hende Leaf-eiere må se langt etter lynlading, forklarer Sødal.

Også foregående Leaf-modell med 40kWt batteri sliter med å lade. Årsaken er en programvarebeskyttelse av batteriet som begrenser effekten ved lading når du hurtiglader flere ganger på samme dag. Ved andre ladestopp registrerte NAF kun 32 kW som ladeeffekt, mens det på første ladestopp var 46 kW.

Nissan har ingen planer om å endre ladestandarden på sine biler. Ifølge Nissan i Norge jobber de for å få ladeoperatørene til å ta i bruk den nye teknologien når den er klar. Når det gjelder Leaf 40 kWt produsert fram til mai 2018, finnes det en software-oppdatering som eierne kan få installert på sine biler om de oppsøker forhandler. Biler produsert etter dette har denne oppdateringen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.