Farevarsel om vanskelige kjøreforhold i Nordland – Er bilen din klar?

vinterdekk

Hvis du ikke har lagt om til vinterdekk enda begynner du å få dårlig tid. Inn mot helgen kommer kulda, og i nord melder snøen sin ankomst. Slik gjør du bilen klar for væromslaget.

– Et lavtrykk beveger seg over landet og fører med seg nordavind og kaldere luft. Hele landet vil få kuldegrader om natten denne helgen, sier Ragnhild Nordhagen, statsmeteorolog hos Meteorologisk Institutt.

– Da må folk passe på. Det er på nullføre det er glattest og hvert år får mange seg en ubehagelig overraskelse med glatte veier og plutselige væromslag, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Snø og vanskelige kjøreforhold
Statsmeteorologen sier at det blir minusgrader også på dagtid i nord, mens gradestokken kryper opp på plussiden i sør når dagen gryr.

– Vi kan få sludd i Møre og Romsdal i helgen og vi har sendt ut farevarsel om vanskelige kjøreforhold i deler av Nordland, Troms og Finnmark. Fra Lofoten og nordover venter vi en overgang til snøbyger allerede fredag ettermiddag og kveld, sier Nordhagen.

– Tilpass farten og avstand til bilen foran etter forholdene. Det er for seint å tenke seg om når du har kjørt utfor, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Ikke ta sjansen
I september 2018 omkom 17 mennesker på norske veier, viser tall fra Trygg Trafikk. Det er mer enn dobbelt så mange som i september 2017.

Les også:  LESERINNLEGG: Det rustes til helsestrid i Nord-Norge

– Gode dekk er veldig viktig for sikkerheten. Har du sommerdekk på bilen og det blir isete og glatt kan du faktisk ikke kjøre i det hele tatt før du har byttet. Veggrepet til sommerdekk på vinterføre er langt fra godt nok og bremselengden er betydelig lengre, sier Ytre-Hauge.

Bør du kjøpe nye dekk?
Spørsmålet om når du bør kjøpe nye vinterdekk dukker opp hvert år.

– Et dekk varer vanligvis tre-fire sesonger, men det blir litt som å spørre hvor langt et tau er. Hvor lenge et dekk varer avhenger selvsagt av hvor mye det er brukt og kjørestilen din, men selv dekk med 5-7 mm mønsterdybde bør byttes ut når de er ca fire år gamle. Da er gummien begynt å bli hard, og veggrepet er langt fra like godt, sier Ytre-Hauge.

Rådet hans er å måle mønsterdybden på det stedet hvor det er mest slitt. Hvis det ikke oppfyller kravet på 3 mm må det byttes.

– Mange har fått med seg at det ikke er påbudt å bruke vinterdekk i Norge. Du kan altså kjøre med sommerdekk hvis forholdene tillater det, men fra 1. november må også sommerdekkene ha en mønsterdybde på minimum 3 mm. Ikke glem det, sier Ytre-Hauge.

Les også:  Nesten 150 nordlandsbedrifter stiftet i ekspressfart – Kan vinne pris

Dårlige dekk fører til ulykker
Hvis du havner i en ulykke kan det få store konsekvenser.

– Det kan bli karakterisert som grovt uaktsomt og du kan utsette deg selv og andre for livsfare. Har du dårlige eller feil dekk kan politiet ty til bøter, inndragelse av førerkort eller i verste fall tiltale.

– Forsikringsselskapene vil også kunne gi deg mindre eller ingen erstatning i slike tilfeller, sier fagsjefen.

I 26 prosent av dødsulykkene på norske veier fra 2017 var feil og mangler ved kjøretøyene en sannsynlig medvirkende faktor. Den faktoren som klart oftest går igjen er feil eller mangler ved dekk-eller hjulutrustning, samt dårlige bremser. Dette viser en rapport fra Statens Vegvesen.

TIPS: Ta dekksjekken nå

Mønsterdybden på vinterdekk må være 3 mm, men 5 mm er anbefalt
Du kan kjøre med sommerdekk på vinteren, hvis forholdene tillater det, men fra 1. november til 2. påskedag må også sommerdekkene ha en mønsterdybde på minimum 3 mm. I Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet fra 16. oktober til 30. april.
Sjekk mønsterdybden med en tommestokk i dag.
Sjekk lufttrykket i dekkene annenhver måned. Hvis du har 30 % for lite luft halverer du dekkets levetid. Du bør ha 10 % mer luft i vinterdekk enn sommerdekk.
Korrekt lufttrykk står som oftest i bilens instruksjonsbok eller på innsiden av påfyllingslokket.
Sjekk også lufttrykket til reservehjulet.
Et dekk varer vanligvis 3-4 sesonger, men det avhenger av kjørestil og kjørelengde.
Du kan bytte plass på dekkene for å slite dem jevnt, men dekk på samme aksling skal være like.
Vær obs på kuler og rifter i dekket. Slike skader kan i verste fall føre til at dekket eksploderer.
Bildekk er ferskvare og bør oppbevares mørkt, tørt og kjølig.
Husk å rengjøre både dekk og felg før du setter dem bort. Fjern steiner fra dekkene.
Merk dekkene hvor de har stått tidligere. Skriv på dekkene med kritt eller kjøp egne merkelapper.
Pigger er bare tillatt på vinterdekk for bil (unntak for MC)
Skiftet været før du rakk å skifte dekk? La bilen stå.

Les også:  Frykter reisekaos i sommer

Når kan du bruke piggdekk?

Mellom 1. november og første mandag etter 2. påskedag
I Nordland, Troms og Finnmark mellom 15. oktober og 30. april
Hvis føret krever det, kan du bruke piggdekk og kjettinger utenom datoene
Husk at hvis du bruker piggdekk må du bruke dette på alle hjulene

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.