Får ikke lovbestemt norsk minstelønn

vinter vei

Yrkestrafikkforbundet har for tredje gang gjennomført en undersøkelse blant utenlandske lastebilsjåfører på Svinesund. Nå er rapporten klar. Nesten ingen sjåfører svarer at de får den lønnen de har krav på når de kjører i Norge.

En av tre sjåfører svarer at de tjener mindre enn 1500 euro i måneden. Til sammenlikning utgjør norsk minstelønn nærmere 3000 euro. 10 prosent svarer at de tjener under 1000 euro pr måned.

Les også:  Ny undersøkelse: Andelen kvinner i lederstillinger går feil vei

Forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet Jim Klungnes er bekymret for bransjen.

– Dette er sosial dumping. Vi ser at særlig polske og litauiske transportører henter sjåfører stadig lenger øst. Det nye er at de nå går utenfor EU-området til Ukraina og Russland og utstyrer sjåførene med kjøretillatelser i EU-området. Dette utkonkurrerer seriøse norske transportører og bidrar til et kappløp mot bunnen, konkluderer Klungnes.

Av de som svarer at de kjører relativt mye (mer enn 40 oppdrag) innad i Norge i løpet av året oppgir kun 10 prosent at de får norsk minstelønn under oppdragene. Dette er noe samtlige av sjåførene skulle hatt etter norsk lovgivning.

Les også:  Ny undersøkelse: Togpassasjerene er mindre fornøyd

– Her ser vi resultatet av mange år med nedprioritering av kontrolletatene. Sjansen for å bli tatt for å underbetale sjåførene er veldig liten og konsekvensene er små. Da sier det seg selv at sjåførene går for lut og kaldt vann. Arbeidstilsynet må få midler til å øke kontrollvirksomheten på norske veier. Det må bli en reell sjanse for å bli tatt, avslutter Klungnes.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.