Fantastisk godt år for norske gresskar

halloween

Det selges rekordmengder med norske gresskar i disse dager for å lage lykter til Halloween. Kvaliteten på gresskarene er svært god, men mye av den gode maten går dessverre rett i søpla hos mange.

Tall som Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har hentet inn fra sentrale aktører i bransjen viser at det blir nok et godt år for norske gresskar. 

– I år forventes det å nå en omsetning på drøyt 2000 tonn med gresskar. Det er en økning på 25% fra i fjor, forteller Toril Gulbrandsen som er matfaglig rådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

Svend Østby produserer gresskar på Østby gård i Viken og kan fortelle at det har vært en svært god sesong for norske gresskar; 

– Det er en fantastisk kvalitet på gresskarene i år. Det har vært en veldig fin sommer og høst. Den litt varme høsten gir en naturlig god modning av gresskarene. Det er også en fordel at det har vært fint vær og tørt når vi har høstet dem.  

Østby forteller at det er mange som ringer for å spørre om gresskarene kan spises.

En undersøkelse gjennomført av Norstat for OFG i 2021 viste at så mange som 6 av 10 ikke bruker maten i gresskaret etter å ha laget lykter. 

Les også:  Nordmenn på ferie: Frykter magetrøbbel mer enn skogbrann

– Dessverre er det alt for mange som kaster all den gode maten som er i gresskaret rett i søpla. Jeg tror det er fordi mange rett og slett ikke vet hva de skal bruke resten av gresskaret til, forteller Gulbransen.  

Hun sier at den nøytrale søtlige smaken gjør gresskaret svært anvendelig.  

– Gresskar kan brukes som fyll til middagsgryter, suppe, kaker, paier og vaffelrøre, for å nevne noe, forteller hun og fortsetter; 

– Kjernene er en delikatesse i seg selv. De må skylles og tørkes før de ristes lett i en varm tørr panne, strøs med litt salt og brukes i salater eller serveres som den beste snacks.

Les også:  Rekordhøy interesse for turer i norsk natur

Gresskar er en god kilde til fiber som gir en god og langvarig metthetsfølelse og gjør godt for fordøyelsen. I tillegg har gresskar et høyt innhold av betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A er blant annet viktig for et normalt syn og immunforsvar. Gresskar er også kilde til kalium som bidrar til et normalt blodtrykk.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.