Færre ulykker på nyttårsaften

fyrverkeri

Det er registrert færre fyrverkeri-ulykker de siste årene. Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Norsk brannvernforening er noe av årsaken at kvaliteten på fyrverkeriet har blitt bedre.

Både Norsk brannvernforening og DSB melder at bransjen de siste årene har gitt et mer seriøst inntrykk og at det er bedre kvalitet på fyrverkeriet som selges i dag enn tidligere. 

– Bransjen er gjennomregulert og vi ser at skader og branner i forbindelse med fyrverkeri gikk ned etter at forbudet mot pinneraketter kom. De skadene vi ser nå oppstår i forbindelse med uforsvarlig bruk og ikke som følge av dårlig fyrverkeri, forteller Ivar Bjerke i Norsk brannvernforening.

Det stilles strenge krav til fyrverkeriet som selges i norske butikker. Fyrverkeriet skal følge forskriften om pyrotekniske artikler. Forskriften refererer til europeiske standarder som stiller strenge krav til konstruksjon, hvor mye krutt fyrverkeriet inneholder, brenntid på lunte, sikkerhetsavstand og hvilken kategori fyrverkeri det er. For å sikre at fyrverkeriet følger forskriften kan man se etter CE-merket.

Les også:  Nordmenn på ferie: Frykter magetrøbbel mer enn skogbrann

– Se etter CE-merking for å være sikker på at fyrverkeriet er godkjent. Fyrverkeriet skal også være merket med kategori, aldersgrense, netto eksplosivinnhold, minste sikkerhetsavstand og det skal følge med bruksanvisning, sier administrerende direktør Jacob Mehus i Standard Norge.

DSB gjennomfører årlig stikkprøver for å sjekke at importørene tilbyr fyrverkeri som følger forskriften og er trygt for nordmenn å bruke.

– Vi tester og kontrollerer tre fyrverkeri-artikler hos hver importør. De siste tre nyttårssesongene har vi ikke funnet noen alvorlige avvik på noen av produktene, sier Ann Christin Olsen-Haines, fungerende avdelingsdirektør i DSB.

DSB og Standard Norge jobber aktivt med standardene som forskriften om pyrotekniske artikler bygger på. DSB er Norges representant inn i det internasjonale standardiseringsarbeidet, og Standard Norge forvalter standardene i Norge. Arbeidet har blant annet bidratt til et forbud mot enkelte bakkebatterier.

Les også:  50 år med tekst under korken!

– Bakkebatterier som ikke kan stå av seg selv, og må graves ned i snøen for å være trygge i bruk, er livsfarlige. Vårt arbeid har bidratt til at land som bruker standarden kan forby bakkebatterier som ikke kan stå av seg selv, forteller Olsen-Haines i DSB.

– Eksemplet med bakkebatteriet viser hvordan arbeidet med standarder bidrar til en tryggere nyttårsfeiring, sier Jacob Mehus i Standard Norge.

Tips fra Norsk brannvernforening om trygg oppskytning:

• Oppbevar fyrverkeriet tørt og utilgjengelig for barn.
• Planlegg oppskytningen i god, helst mens det er lyst ute. 
• Les alltid bruksanvisningen, og bruk beskyttelsesbriller. 
• Bruk alltid tennstav eller stormlighter under opptenning
• Bøy deg ALDRI over fyrverkeriet. Hvis fyrverkeriet ikke virker skal du vente minst 10 minutter før du går bort til fyrverkeriet. Plasser fyrverkeriet i en bøtte vann, og lever fyrverkeriet tilbake til utsalgsstedet. 
• Pass på at oppskytningsstedet ikke er i nærheten av et hus eller annet brennbart. 
• Vær klar over at mange batterier har en sikkerhetsavstand på minst 15 meter. 
• Plasser fyrverkeriet på egnet hardt underlag, og støtt det gjerne opp for å hindre at det velter. 
• Pass på at det ikke er ledninger eller greiner fra trær over utskytningsstedet. 
• Bøy deg ned på siden av fyrverkeriet og tenn med strak arm – og gå raskt bort når lunten tar fyr. 
• Bruk vernebriller under opptenning for å redusere sjansen for at du skader øynene 
• Alle som ser på bør også bruke vernebriller

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.