Fabrikken i Bodø «månedens prosjekt» hos Grønn Byggallianse

grønn byggallianse

Med leietakere i bygget totalrenoverte Hundholmen Byutvikling Fabrikken og oppgraderte fra energiklasse D til B.

– Det som er spesielt i dette prosjektet er at vi har totalrenovert bygget med alle leietakere i bygget i hele fasen og alle er fornøyde etterpå både med resultatet og gjennomføringen, sier Arve Pedersen, CEO i Hundholmen Byutvikling. 

I 2016 kjøpte selskapet et gammelt tønneverksted i det nye Ramsalt-området i Bodø. Bygget har blitt omgjort til et moderne kontorlokale og fått navnet Fabrikken.

Det 5100 kvadratmeter store kontorbygget var sist renovert i 1984 og trengte derfor sårt oppgradering. Bygget hadde også gode kvaliteter som høy innvendig takhøyde, gode sjakter/føringer og upåklagelig beliggenhet.

Grønn Byggallianse lanserte i 2020 en klimakur for bygg og eiendom, der første punkt er å rive mindre. Et annet av de fem punktene er å energieffektivisere eksisterende bygg, noe Hundholmen Byutvikling har fått til med stor suksess i Fabrikken.

Med leietakere i bygget har Hundholmen Byutvikling byttet fasade, isolasjon og satt inn mye større vinduer både mot havet og Sjøgata for å få inn mer dagslys.

– Istedenfor å rive har vi hatt mulighet til å ta vare på det som eksisterer, som har en historie helt tilbake 1800-tallet. Men hovedessensen er at vi har klart å opprettholde leieinntekter, noe som er bærekraftig, sier Pedersen.

Les også:  Valentines day: Nå kan du få hjerte-pizza hos Olivia i Bodø

Det er montert nye ventilasjonsanlegg med kjøling, nytt inngangsparti, solavskjerming, alle fellesområder er oppgradert, heisen er byttet, det er tatt ned arker og sist, men ikke minst: hele taket er byttet og en ny takflate etablert med takterrasser til bruk for leietakere.

Pedersen tok selv på seg rollen som byggeleder for å ha et tett samarbeid med leietakerne og skryter av samarbeidet med entreprenørene Snekkerbjørn og Bravida AS.

– Vi måtte planlegge med leietager når vi kunne gjøre støyende arbeid eller annet arbeidet som griper inn i leietakers areal. Noen ganger måtte det skje etter arbeidstid, men stort sett gikk det fint, sier Pedersen.

Han peker på at prosjektet var risikofyllt, men er glad for å ha klart å beholde leietakerne gjennom rehabiliteringen.

– Det å kjøpe kake og prøve å holde dialogen er veldig lurt, tipser Pedersen, som også innrømmer at de har fått litt hjelp av covid og hjemmekontor-situasjonen.

Les også:  Resirkulert mote fra Bodø kan bli ny trend

En av leietakerne i bygget er Handelsbanken Bodø, som flyttet fra 5. etasje og opp i den nyrenoverte toppetasjen i Fabrikken.

– Det er jo utfordrende å renovere et bygg med leietakere i. Det er klart det blir en del støy, men de var veldig flinke og lydhøre når vi gav uttrykk for at det var en del aktiviteter som ikke burde skje mellom åtte og fire, sier banksjef i Handelsbanken Bodø, Tore Halvorsen.

Han skryter av kommunikasjonen med byggeier og mener det var viktig at det var en lokal aktør som var fysisk nært prosjektet.

Prosessen ble nøye planlagt, slik at utskifting av ventilasjonssystemet skjedde da utetemperaturen tillot naturlig ventilasjon som erstatning.

– Alt i alt gikk det veldig bra. Vi hadde stålsatt oss og trodde det skulle bli vesentlig verre, oppsummerer Halvorsen, som er veldig fornøyd med det ferdige resultatet:

Les også:  Ønsker fortgang i konsesjonssak i Bodø

– Det kan ikke sammenlignes! Bygget har gått fra å være et slitent bygg til å se ut som et nybygg både utenfra og inne. Det har blitt en proff adkomst, ny heis og ventilasjonsanlegg. For oss som er opptatt av bærekraft er det bra at det er et energieffektivt bygg, der sortering av søppel gjøres på en ordentlig måte. Som leietaker føler vi at vi setter et mindre klimaavtrykk enn om vi var i et eldre og mer uhensiktsmessig bygg, sier Halvorsen.

Hundholmen Byutvikling har regnet seg fram til at total renovering av bygget var lønnsomt da de ikke tapte leieinntekter i renoveringsfasen og kan forvente høyere leiepriser fra framtidige leietakere

– Vi er fornøyde med to ting: å ha fått et moderne forretningsbygg som kan stå i 30 år til med mye bedre miljøstatus, innvendig sykkelparkering og eget avfallsrom. I tillegg er vi gode venner og omforent med både entreprenører og leietakere, avslutter Arve Pedersen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.