Få det meste ut av jakta – For både jeger og hund

jakt

Eirik Telje sin strihårede Vorstehhund blir med på rypejakt i Finnmark, skogsfugljakt på hele Østlandet og rapphøns- og fasanjakt i Sverige. Han bruker også hundene som vannapportører på gåsejakt og andejakt.

– Jakt er det beste hunden vet. Han blir helt vill når han skjønner at vi skal av gårde, sier Eirik.

Her er noen gode tips til hund og jeger for en optimal jakt.

Eirik Telje pleier å ha to hunder samtidig, men har nå bare Nils på 15 måneder som skal på sin første jakt i år.

– Nils virker veldig lovende, og etter opplæring kommer jeg til å se meg om etter en ti».

Han holder hundene i form hele året med både snørekjøring om vinteren, svømming på padletur, og trekking med kickbike om sommeren.

– Men hundene må løpe i terreng for å få formen de trenger på jakt. Et par jaktprøver før 10. september er bra oppkjøring som gir hundene god jaktform. Hundene blir gjerne i bedre form utover jakta. Hundene bør ha en god grunnkondisjon før båndtvangen opphører 20. august.

Han bruker også hundene som vannapportører på gåsejakt og andejakt.

Eirik Telje bruker et godt vedlikeholdsfor hele året. Det viktigste er å sørge for at hundene får sunn og jevn ernæring tilpasset aktivitetsnivået.

– Vekten må være riktig, og det er ikke et poeng å gi hundene ekstra næring for å «feite» dem opp rett før jaktsesongen. Man må derimot sørge for at de får nok mat mens de er på jakt. Da bruker jeg gjerne et høyenergifor med mer fett og proteiner. Ingen av mine hunder har hatt behov for tilvenning når vi går over på jaktforing.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Nesemidd og hundens neseorm
Jegere er blitt bevisst på nesemidd, men det kan være smart å gå til veterinær noen uker før jaktsesongen for både å sjekke for nesemidd, neseorm og revens lungeorm. En spot-on kur som tar blandingsinfeksjoner av parasitter før jakten er en god forsikring om at hunden er i form. Nesemidd lever i hundens bihuler og i bakerste delen av nesen, og kan svekke hundens luktesans og sporingsevne på jakt.

– For noen år tilbake merket jeg at hundene mine i starten av sesongen var upresise, og hadde problemer med å lokalisere fugl. Det ender ofte med ufrivillig støkking og uoversiktlige jaktsituasjoner, til en ivrig jegers (og hunds) store frustrasjon, sier Eirik Telje, jeger og friluftsmann.

Årsaken til mangelen på presisjon fra hundenes side viste seg å være nesemidd.

– Nå pleier jeg alltid å forebygge dette ved å gi hundene spot-on (dråper) rett før jakten, så er vi på den sikre siden. I løpet av 1-2 dager er det i orden.

 Langt færre er bevisst på hundens neseorm, som lever direkte på neseslimhinnen. Den nyses ut og hunden får neseflod. Den slikker seg rundt snuten og får i seg eggene, som går gjennom mage-tarmsystemet og skilles ut i avføringen. Symptomer er nysing, redusert luktesans, neseflod og er heller ikke gunstig når man skal på jakt. Neseorm er veldig utbredt på rev i Norge, der over 50 % av rødreven har denne parasitten. Denne behandles også med spot-on som tar blandingsinfeksjoner.

Les også:  Smarte råd til katteeiere i ferien

Flått
Med milde vintre kan flåtten leve nesten hele året. En jakthund kan få flere hundre flått på seg, spesielt på hjortejakt og skogsfugljakt, og må beskyttes. Det aller beste er å gi jakthunden såkalt repellerende (avvisende) flåttmiddel, som innebærer at flåtten faller av og dør før den får bitt seg fast. Ikke minst er det nyttig hvis man camper, og dermed slipper å få flåtten inn i teltet. Det enkleste er et repellerende flåtthalsbånd som varer hele sesongen, 7-8 måneder.

Jakthunder er mye ute i naturen, og hunder kan også få flåttbårne sykdommer.

– Et par jaktkompiser har hatt problemer med sine hunder, og det tok lang tid før de oppdaget at det var Borreliose. Man merker ikke så lett at hunden er syk utenfor sesongen. Men hvis hunden ikke er helt frisk i jakttiden, når hundene går intenst i flere timer hver dag, vil man raskt forstå at noe er galt. Det virket som om hundene fort ble utmattet. Borreliose kan også være vanskelig å bli helt kvitt og jaktsesongen er ikke så lang.

– Jeg har brukt flåtthalsbånd som varer hele sesongen, og som er avvisende slik at flåtten ikke får festet seg, sier Eirik Telje.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

– Det har fungert kjempebra, og jeg har ikke funnet flått på hundene. Om sommeren bader mine hunder masse, og halsbåndet fungerer like godt.

Eirik har også brukt spot-on kur, der man påfører dråper på pelsen, som er avvisende på flått. «Det virket også fint, men varer kortere og gjør det vanskeligere å huske.»

Reveskabb
Reveskabb kan smitte hunden hvis det er områder med mye rev. Behandling med spot-on middel er en vanlig medisin mot reveskabb.

Studier viser at også andre midler, deriblant noen flåtthalsbånd, har god effekt mot reveskabb. Snakk med din dyrlege om hva som er best for din hund.

Revens lungeorm og fransk hjerteorm
Reven er den største smittespreder av revens lungeorm og fransk hjerteorm. Begge typer orm kan ha både rev eller hund som sluttvert. Mellomverter er snegler, og hunder smittes ved å få i seg snegler eller slim fra disse.

De vanligste symptomene er hoste og andre luftveisproblemer, men fransk hjerteorm kan potensielt gi langt mer alvorlig sykdom hos hund. Fransk hjerteorm er ikke vanlig i Norge, men finnes blant annet i Sør-Sverige og Danmark. Det finnes spot-on produkter som virker både som forebygging og behandling av begge disse parasittene.

Eiriks råd er å ta en prat med veterinæren før jaktsesongen!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.