Ett av tre barn kjøres til skolen

sykkel

Foreldre oppfordres til å la barna bruke beina på skoleveien. Likevel blir så mange som ett av tre barn kjørt til skolen. Nå går Trygg Trafikk, NAF og Syklistforeningen sammen for å hjelpe skolene til å gi bedre opplæring i trafikksikkerhet og sykkelferdigheter.

– Både foreldrene og skolen må gjøre mer for å trygge barna på skoleveien. Hvis ikke klarer vi ikke å snu trenden. For mange barn kjøres til skolen av foreldrene i dag, sier Kenneth Minde, seniorrådgiver i Trygg Trafikk og prosjektleder for sykkeldyktig.no.

En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat viser at så mange som hvert tredje barn kjøres jevnlig til skolen. Tidsklemma og trafikkfarlige skoleveier er årsaker til at mange barn blir kjørt. Dette kan fort bli en ond sirkel.

Les også:  Snusens skiftende landskap i Norge

– Ved å kjøre barna bidrar foreldrene til at det kommer enda flere biler på skoleveien. Derfor er det viktig å lære barna opp til å bli trygge nok til å komme seg til skolen selv, oppfordrer Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Når barna har kommet opp på mellomtrinnet kan sykkel være et godt alternativ til bil.

–Sykling gir god fysisk og psykisk helse, samtidig som det gir mestring og felles opplevelser med andre skolebarn. Utvikling av trafikale ferdigheter hos barn er derfor viktig. Det gir trygge barn og trygge foreldre, sier Morgan Andersson, generalsekretær i Syklistforeningen.

Les også:  Slik sparer du strøm på hytta i vinterferien

Trygg Trafikk, NAF og Syklistforeningen mener at det må gjøres mer for å sikre trygge skoleveier for alle barn. Samtidig ønsker de å bidra til at barn over hele landet får god trafikk- og sykkelopplæring på skolen. Derfor har de utviklet en digital læringsplattform som er gratis for skolene å bruke.

– Stortinget har vedtatt et mål om at åtte av ti barn skal gå til skolen. Det forplikter. Skolene må sørge for at barna få god opplæring, og hver skole bør ha én dedikert lærer som er ansvarlig for trafikkopplæringen. Vi som brenner for trafikksikkerhet må bidra på de måtene vi kan, sier Minde i Trygg Trafikk.

Les også:  Slik hjelper skolen elevene med å forebygge synsproblemer

Så langt har over 50.000 elever vært innlogget i Sykkeldyktig.no.

– Dette er veldig bra. Men vi ønsker at samtlige elever mellom 4.-7. trinn skal få muligheten til å benytte seg av dette gratis verktøyet gjennom skolen, sier Minde. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.