Et norsk blueseventyr

grappa

Over tre dager skal verden endelig få oppleve det høye nivået og styrken i det norske bluesmiljøet. Ideen, som har vært under planlegging i årevis skal endelig få sin finale, med norske reisende venner, britiske bluesentusiaster og kulturjournalister, nordmenn bosatt i London og venner av Den Norske Sjømannskirke i salen.

I over 25 år har norske bluessupportere og musikere kjempet sin kamp for å få oppmerksomhet. Sterke krefter har i hele perioden bidratt med frivillig arbeid og innsats, enten det gjelder klubbdrift, bygging av festivaler, eller idealistisk innsats i for eksempel Bluesnews og spesialprogrammer i norske lokalradioer.

Musikerne har kjørt uendelige antall kilometer i bandbil på veg til eller fra sitt publikum rundt i vårt polariserte land. Alt dette nærmer seg nå sitt foreløpige klimaks, med en feiring av norsk blues, og en fremvisning av hvor langt man kan komme med tomme hender og ekte kjærlighet for musikken, og godt vennskap.

Dette norske bluesprosjektet har ingen sammenlignbare størrelser noe sted i verden, verken hva gjelder organisering eller kvalitet. Utallige ganger har man møtt internasjonale artister og publikummere som villig skryter av sine møter med folk i det norske miljøet. Flere av de norske blues-utøverene har store fanbaser i utlandet, og de blir mottatt seriøst og med respekt når de er ute på turnéer.

Kapellmester Maarud
En av våre mest tydelige og fremste utøvere, Amund Maarud, har fått det prestisjefulle ansvaret med å være orkesterleder i Royal Albert Hall 10. november, et arbeid han har forberedt i ni måneder allerede. Han ivrer etter å få bringe et show til London, et show som inkluderer mange av sine venner og forbilder. Amund uttaler:

– Det norske bluesmiljøet kan bli mye flinkere til å føle applausen når utøvere de har vært med på å klappe fram blir sett av en bredere musikkbransje og blir hørt på lik linje med andre. De må skjønne at de er en del av applausen. Det kan også praktiseres større grad av å ta applaus hver gang man opplever at andre sjangre låner fra bluesen. Det skjer hele tida i de fleste sjangre, og det er noe å være stolt av!

Å ha en bluesbakgrunn er noe å være stolt av som musiker når man er i situasjoner der bluesen kan brukes som krydder. Og når man kan sitt «krydder» så blir det et meget effektivt virkemiddel. Ingenting smaker interessant uten noe krydder.

Jeg har gjort det som levevei å forsøke å dytte inn mine referanser i andre sammenhenger og vri på dem, og det har vært med på å gi meg en identitet som utøver. Det samme kan sies om mange norske artister og musikere.

Subterania
Konserten på Subterania på lørdag 9. november blir ingen mindre affære, og kapellmester Jostein Forsberg har følgende perspektiv på den forestående festen:

– At vi nå får muligheten, som gjeng, til å kombinere en konsertopplevelse i London sammen med venner fra hele landet, og dermed kan legge til en viktig begivenhet i vår velfylte minnebank er suverent! Bluesmusikken har kommet for å bli, og her i Norge er vi vårt eget bevis; vi har aldri vært sterkere eller bedre! En tilstandsrapport fra oss selv på dette nivået blir lagt merke til i hele det internasjonale miljøet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.