Tyske strømkunder betaler dyrt for norske opprinnelsesgarantier på strøm, slik at de med god samvittighet kan lade elbilen på tysk kullkraft. Samtidig lader hundretusenvis av norske elbileiere bilen sin med ren, fornybar, norsk vannkraft.
Er det tyske eller norske strømkunder som blir lurt, spør næringspolitisk direktør i Elektroforeningen, Per Øyvind Voie. Han mener kraftbransjen selger renheten i norsk strøm to ganger, og langer ut mot ny rapport bestilt av Olje- og Energidepartementet (OED).
OED har fått utarbeidet en rapport om ordningen med opprinnelsesgarantier. Både rapporten, utarbeidet av Oslo Economics, og selve ordningen med opprinnelsesgarantier, får det glatte lag fra Elektroforeningen. Det fremkommer i en høringsuttalelse de har sendt til OED.
Næringspolitisk direktør i Elektroforeningen, Per Øyvind Voie, raser mot ordningen han mener lurer forbrukere og samtidig gjør norsk industri skitten.
– Hvordan kan vi si at norsk industriproduksjon er renere enn i andre land, når vi har solgt renheten ut av landet? Ordningen må endres, krever han.
Og det er nettopp det Olje og energidepartementet nå vurderer. Derfor har de fått konsulentselskapet Oslo Economics til å se på mulige endringer. Voie er imidlertid langt fra fornøyd med rapporten. – Den står rett og slett til stryk, er hans harde dom.
Rapporten overser norske forbrukere
– Rapporten har fullstendig oversett norske forbrukere. Mens 10 representanter fra kraftsiden er bedt om innspill har ikke en eneste forbrukerrepresentant blitt intervjuet. Da er det kanskje ikke så rart rapporten veier kraftbransjens interesser tyngst, sier Voie.
Han er heller ikke fornøyd med manglende vurdering av konsekvenser ordningen kan ha for norsk klima- og miljøpolitikk.
– At rapporten heller ikke vurderer hvordan ordningen med opprinnelsesgarantier i verste fall kan ødelegge troverdigheten til norsk klima- og miljøpolitikk gjør det vanskelig å ta den seriøst.
Håper politikerne endrer ordningen
Elektroforeningen håper nå politikerne endrer ordningen med opprinnelsesgarantier slik at det bare kan selges slike garantier for kraftoverskuddet i Norge. På den måten kan både nordmenn som kjøper ren norsk vannkraft og utlendinger som kjøper opprinnelsesgarantier være trygge på at de får det de betaler for.
– Vi hadde sterk støtte i vårt syn om at noe må gjøres fra tidligere olje- og energiminister Tord Lien, og vi håper at dagens minister, Kjell-Børge Freiberg følger opp, sier Voie. Dette handler rett og slett om Norges troverdighet, avslutter han.