En av tre sparer for å få barna inn i boligmarkedet

Gjensidige Bolighandel

Det kommer frem i Gjensidiges Samfunnsundersøkelse, som er utført av IPSOS. Andelen er nokså lik i mesteparten av landet.

– Mange har et ønske om at barna skal tidlig inn i boligmarkedet, og de regner med at prisene vil være for høye til at barna kan finansiere egenkapitalen på egen hånd, mener Andreas L. Ulvær, som er daglig leder i eiendomsmegleren Gjensidige Bolighandel.

Sparer fra fødselen
Undersøkelsen tyder på at en stor andel av foreldrene starter boligsparingen så snart barna er født.

– Selv blant dem under 30 er det en betydelig andel som sparer til bolig for barna. Det er oppsiktsvekkende, med tanke på at de fleste foreldre i denne gruppen er i en etableringsfase med store utgifter, sier Ulvær.

Andelen er høyest i aldersgruppene mellom 30 og 60, og det viser at en stor andel fortsetter sparingen helt til barna begynner å bli voksne. Det er også mange besteforeldre som sparer for å hjelpe barnebarn inn i boligmarkedet.

Så mye koster det
En gjennomsnittsbolig i Oslo koster nå 5,4 millioner kroner, og gjennomsnittlig kvadratmeterpris er 70.000 kroner. Det viser statistikk fra Eiendom Norge. I Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø er snittprisen mellom 3,5 og 4 millioner kroner. Den billigste byen det finnes statistikk for er Kristiansand, der snittprisen er 2,8 millioner.

Bankene har normalt ikke lov til å låne ut mer enn 85 prosent av boligens verdi. Hvis man skal kjøpe en bolig til 3 millioner kroner må man dermed ha minst 450.000 kroner i egenkapital.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.