– Eldre i Nordland en uvurderlig ressurs

nfk

– Her i Nordland ser vi på de eldre som en uvurderlig ressurs, sier fylkesråd for plan og næring i Nordland, Linda Helen Haukland. Sammen med Nordland eldreråd vil hun ha flere seniorentreprenører i Nordland, «godt voksne» mennesker som vil starte egen bedrift!

Utgangspunktet er Nordland eldreråd sitt ønske om at eldre skal ses på som være en ressurs, og ikke bare bli betraktet som et problem, en bølge av gamlinger som skylder inn over landet.

Som leder i Nordland eldreråd, Bjørn Helge Hansen, sier:

– Vi kan ikke lenger forvente å få i pose og sekk. De eldre må bidra mer i fremtiden. Det finnes opplegg for å fremme entreprenørskap blant unge, men ikke for eldre. Jeg kjenner til flere eksempler på entreprenørskap blant eldre. Det er mye potensiale på området, sier han.

Les også:  Frykter flere alvorlige MC ulykker i Nordland

Fylkesråd for plan og næring Linda Helen Haukland er hjertens enig.

– Storsamfunnet har behov for den kompetanse og erfaring de eldre eier. Noen er glad for å legge arbeidslivet bak seg når de blir pensjonister, mens andre har sterke bidrag inn i entreprenørskap og har mye å bidra med både i arbeidslivet og i frivilligheten. Det må vi legge bedre til rette for. Uavhengig av dette hjelper de eldre oss dessuten med hukommelsen og de lange linjene slik at vi kan bevare grunnleggende verdier og ta kloke valg, sier hun.

Nordland eldreråd har allerede jobbet med temaet over noe tid. Blant annet engasjert kurs for seniorer som vil starte egen bedrift, og har også etablert kontakt med aktører som har kompetanse på bedriftsetablering, som Startopp Nordland, Fauna, Kunnskapsparkene og andre som driver med næringsutvikling.

Les også:  Romindustrien i nord skyter fart

– Vi skal nå legge en slagplan for det videre arbeidet, der hovedutfordringen er å nå eldre som kunne tenke seg å starte egen bedrift. Så er spørsmålet hvordan vi kan hjelpe og inspirere dem til å komme i gang. Skal vi eksempelvis lage egne entreprenørkurs for pensjonister, eller motivere eldre til å delta på ordinære kurs for alle aldre? For å få kunnskap og inspirasjon i dette arbeidet planlegger vi nå en studietur til Irland i juni, nærmere bestemt Ennis i County Clare i Vest Irland. Der har de gode erfaringer med senior entreprenørskap og driver kurs, sier Bjørn Helge Hansen.

Les også:  Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

Forskning fra USA av Massachusets Institute of Technology MIT viser at godt voksne entreprenører har svært god sjanse for å lykkes når de starter bedrift. En 50-åring har nesten dobbelt så stor sjanse for å lykkes i å etablere et vekstselskap som en som er 30 år. De eldre har mye kunnskap og erfaring og bruker gjerne kompetanse opparbeidet gjennom yrkeslivet når de etablerer bedrift. Mange har også lyst til å bidra og å fortsette i jobb.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.