Eldbjørg Hemsing blir årets Stormen-profil

hemsing

Bodø Kulturhus/Stormen Konserthus har siden 2012 hatt en musiker knyttet til seg som årets profil. Som årets musikerprofil skal man gjøre flere spennende prosjekter og sette sitt preg på konserthusprogrammet, samtidig som de skal berike publikum med konserter av høy internasjonal standard og kvalitet.

Tidligere profiler har vært Arvid Engegård, Marianne Beate Kielland, Leif Ove Andsnes, Kari Bremnes, Tora Augestad og Roland Pöntinen. I 2018 er det altså fiolinisten Eldbjørg Hemsing som skal ikle denne rollen.

I Norges rike musikktradisjon er Eldbjørg Hemsing en av de fremste utøverne, og navnet hennes har vært kjent fra hun som 11-åring hadde sin solodebut med Bergen Filharmoniske Orkester. Hun studerte i Wien, og etter den tid har hun gjort seg gradvis sterkere bemerket både på den nasjonale og den internasjonale scenen, mens hun har perfeksjonert framføringsstilen og skapt seg et repertoar som spenner fra Beethoven til Dvořák, fra Grieg til Tan Dun.

Les også:  Valentines day: Nå kan du få hjerte-pizza hos Olivia i Bodø

Debutalbum i 2018
I mars 2018 gir Eldbjørg Hemsing ut sitt debutalbum på det svenske plateselskapet BIS, med fiolinkonserter av Hjalmar Borgström og Dmitrij Sjostakovitsj, innspilt med Wiener Symphoniker og Olari Elts. Høsten 2018 kommer Hemsing med en oppfølger til debutalbumet. Det er en innspilling av Dvořáks fiolinkonsert og Suks «Fantasy» og «Love Song», innspilt med Antwerp Symphony Orchestra og Alan Buribayev.

Hun er også hovedperson i en kommende dokumentar laget av David Donnelly, der han setter søkelys på kvinnelige kunstnere. Dette programmet følger opp den prisvinnende suksessen som NRK laget i 2010, der Eldbjørg og søsteren Ragnhild utforsket livet til den legendariske norske fiolinisten Ole Bull.

Konserter med NOSO
Eldbjørg Hemsing har skal gjøre fire konserter som Stormen-profil. Den første er allerede i kveld under kveldens Operagalla med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. Der skal hun fremføre Massenets Meditasjon fra Thaìs sammen med orkesteret.

Les også:  Hvordan få Hulu i Norge

Neste prosjekt er 9. mars med samme orkester, der Hemsing spiller Hjalmar Borgstrøms fiolinkonsert, som også er repertoaret på debutalbumet hennes. Albumet vil bli lansert internasjonalt av det anerkjente plateselskapet BIS i Stormen denne dagen.

Nordland Musikkfestuke
Hemsing får også en helt spesiell rolle under Nordland Musikkfestuke. Hun blir nemlig en av solistene på årets Sommernachspiel 11. August i Breivika. Det er festivaldirektør André Wallann Larsen godt fornøyd med.

– Nordland Musikkfestuke avsluttes med et smell i Breivika i 2018. Vi er glade for å ha fått Eldbjørg Hemsing med på denne festkonserten, der skal hun spille Mazurek, Op 49 av Antonín Dvorák og Johan Halvorsens Norske danser nummer 1 og 2. Eldbjørg Hemsing er en av Norges fremste fiolinsolister, og vi gleder oss stort til å se og ikke minst høre henne på scenen i Breivika, forteller Wallann Larsen.

Simon Trpcheski
Hemsings siste konsert som Stormen-profil er en godbit. 3. desember skal hun for første gang spille sammen med den verdensberømte pianisten Simon Trpcheski. De skal fremføre fiolinsonater av Brahms, Debussy og Grieg. Trpcheski spiller regelmessig med verdensledende orkestre som London Symphony Orchestra, New York Philharmonic og San Francisco Symphony, og han spiller også solokonserter i de mest prestisjefulle byer som New York, London, Paris, Munchen, og Tokyo.

Les også:  Resirkulert mote fra Bodø kan bli ny trend

Det er store planer for denne duoen og den første konserten blir altså i Bodø.

– Vi er svært glad for å ha Eldbjørg Hemsing som profil i 2018. Vi er spesielt fornøyd med at vi også i år kan samarbeide med våre gode venner i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester og Nordland Musikkfestuke. Dette gjør at vi kan presentere Hemsing i flere ulike sammenhenger, og at store deler av vårt publikum får oppleve henne, sier direktør Rolf-Cato Raade i Stormen Konserthus.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.