Elbilistene er skeptiske til elbil i Distrikts-Norge

naf

En fersk undersøkelse viser at under halvparten av elbilister mener elbil passer for folk som bor i distriktene. – Dette er overraskende tall og viser at vi fortsatt har en vei å gå før elbilen oppfattes som et godt alternativ for alle, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I en undersøkelse gjennomført av Norstat for NAF, svarer kun 45 prosent av elbilistene at elbil passer i Distrikts-Norge. Blant de som ikke eier elbil, er det bare én av fire som mener elbil passer i distriktet. Dette er overraskende lave tall.

– Det blir stadig flere elbilmodeller å velge mellom, og de fleste i distriktene har god tilgang på lading hjemme. Salgstallene for elbiler nådde nye høyder i fjor, men at elbilistene selv er så skeptiske, viser at utviklingen ikke går så raskt som man skulle tro, sier Sødal.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

Billig lading hjemme er viktig for de som velger elbil, og lading hjemme er enklere på bygda enn i byen. Flere har boliger med egen parkeringsplass med tilgang til strøm i distriktene enn i byene.

– Drivstoffkostnadene er langt lavere for de som kan lade elbilen hjemme enn de som må tanke diesel på bensinstasjonen. I tillegg har du full tank hver dag uten å måtte kjøre noe sted. Dette burde lokket flere i Distrikts-Norge over på elbil, sier Nils Sødal.

Les også:  Bevilger 118 millioner til Tolletaten: – Bra regjeringen er lydhøre

Det hører fortiden til at elbiler var små biler som kun egnet seg til å kjøre rundt i byen med. Nå finnes det et stort antall bilmodeller å velge mellom som dekker de flestes behov. Batteriprisene og produksjonskostnadene har gått ned og gjør at du nå kan få deg en godt utstyrt elbil med hengerfeste, plass og god rekkevidde til en pris som er innenfor det bilkjøperne forventer.

– Det har blitt moms på kjøpesummen over 500 000, men det finnes stadig flere gode elbiler for familien til under denne prisen, sier Sødal.

Les også:  Bevilger 118 millioner til Tolletaten: – Bra regjeringen er lydhøre

Størsteparten av bilkjøperne kjøper ikke en helt ny bil, men brukt bil. Bruktmarkedet for elbiler vokser hvert år og utvalget blir bedre og bedre. Det siste året har prisene vært unaturlig høye for brukt elbiler, men dette er ventet å endres etter hvert som flere brukte elbiler kommer på markedet.

– Det er viktig å regne på totalkostnadene når du kjøper bil. Lavere drivstoff- og vedlikeholdskostnader for elbiler bør absolutt være med i det regnestykket. Elbil er mer lønnsomt å eie enn en dieselbil, sier Nils Sødal.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.