Ekspertens tips for best inneklima på hytta

nordlys

Ski- og sjokoladeglade nordmenn pakker bilen og vender nå nesa mot hytter landet rundt. Fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund, Kai Gustavsen, gir sine beste tips for godt inneklima når du skal fyre opp i peis eller vedovn på hytta.

Lufttilførsel
Før du blir fristet til å fyre opp i ildstedet er det viktig å viktig å sjekke om trekken er i orden. Det vil brenne raskere, og kanskje med mindre røyklukt i hytta dersom dere:

  • Sjekker at spjeldet er åpent
  • Påser at ventiler i yttervegg er åpne
  • Setter et vindu eller ytterdør på gløtt
  • Sjekker at gammel aske ikke hindrer god lufttilførsel i ildstedet
  • Grundig støvtørking

– Det første man kan gjøre når man kommer opp til hytta er å rengjøre peis og vedovn fra forrige gang den ble brukt. Fjerne det meste av asken, tørke støv av røykrøret over ildstedet og vask glasset. Unngå å bruke produkter med kjemikalier når du rengjør peisen eller vedovnen, rester av disse produktene er uheldig å puste inn når man fyrer i peisen, sier Gustavsen.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Her kan du lese hvordan du vasker peisglasset helt uten kjemikalier.

Gustavsen sier også det er viktig å løfte blikket når man støvsuger, rengjør og tørker støv.

– Mange hytter er eldre boliger. Det legger seg ofte støv oppe på hyller, dør- og vinduskarmer og andre kriker og kroker. Når man fyrer i peisen og temperaturen stiger vil disse støvpartiklene blir tørre og lette. Det er ikke noe særlig å puste inn, forklarer Gustavsen.

Les også:  Nye lufthavner for Tårnsenteret i Bodø

Ventilasjon
Eldre hytter har ofte mangelfull ventilering. Gustavsen forklarer at det er lurt å få inn frisk luft i hytta enten ved å åpne vinduer eller ytterdører i korte perioder. Rask og effektiv gjennomlufting.

– Da får man inn frisk luft i hytta og får senket temperaturen som gjør inneklima bedre. Det kan være lurt å henge opp et termometer slik at man kan følge med på innetemperaturen. Når hytta er gjennomvarm bør temperaturen forøvrig ligge på rundt 20-22 grader, sier Gustavsen.

Tørre vedkubber
– Det finnes mange måter å oppbevare ved på hytta. Det aller beste for inneklimaet er å lagre veden tørt og luftig utendørs. Det er viktig å sjekke at veden man bruker ikke er full av fukt og muggsopp. Dette kan spre seg dersom veden lagres inne. Unngå å oppbevare for mye ved inne, helst bare det du skal bruke i løpet av dagen. Oppi alt dette er det viktig ikke å glemme påskekosen, sier Gustavsen.

Les også:  REMA 1000 har aldri solgt mer grillmat

Rentbrennende ildsted
Styreleder i Norsk Varme, Steinar Vigdal, og Kai Gustavsen er enige om at et rentbrennende ildsted er viktig for både inne- og uteklima.

– Du kan rengjøre, lufte og forberede deg så mye du orker, men har du et ikke-rentbrennende ildsted slippes det ut mer partikler i luften fra vedfyring enn det rentbrennende ildsteder gjør. Har du en gammel ovn på hytta bør du skifte den ut med en ny. Det er bedre for både inneklima og uteklima, forklarer Steinar Vigdal.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.