Dyrebeskyttelsen vil ha forbud mot importert Halal-kjøtt

Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge ber Forbrukerrådet om å komme på banen for merking av importert kjøtt og kjøttprodukter som ikke er bedøvet før slakting.

Tidligere i år kunngjorde EU-domstolen at halalkjøtt ikke lengre kan merkes som økologisk, hvis slakt av dyret har forekommet uten bedøvelse. Nå etterlyser Dyrebeskyttelsen Norge tydelig merking av importert kjøtt slaktet uten bedøvelse.

I Norge er det ulovlig å slakte dyr uten å bedøve det først, men det er lov å importere slike kjøttprodukter til landet. På slike matvarer bør det presiseres helt tydelig at; dyret er slaktet uten bedøvelse, slik at forbrukeren får nødvendig informasjon til å ta rett valg.

– Forbrukeren må kunne få lov til å velge dyr som er bedøvet før slakt. De fleste forstår at det er uakseptabelt å skjære over strupen på dyr uten bedøvelse. Blodtilførselen til hjernen kommer både fra strupen og fra blodårer i ryggsøylen og dyret bevarer sin bevissthet i flere minutter etter at blodårene i strupen er skåret over. Før den dør opplever dyret frykt, smerte og lukten av blod. I mange kulturer er det også vanlig å henge dyrene opp ned i forbindelse med denne slakteformen, forklarer daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

Les også:  David Beckham blir grill-ambassadør

Lovpålagt med bedøvelse siden 1929
Dyrebeskyttelsen Norge jobbet for et forbud mot slakt uten bedøvelse allerede på 1800-tallet, og var en viktig bidragsyter til at loven om avliving av husdyr med påbud om bedøvelse kom på plass i 1929.

Selv om denne loven fortsatt er gjeldende, er det imidlertid tillatt å importere kjøtt til Norge fra land hvor dette ikke er pålagt. Merking av slikt kjøtt vil gjøre det mulig for forbrukeren å kunne vite om dyret har vært bedøvet før avliving.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

– Vi kan ikke lenger akseptere utdaterte slaktemetoder og forbrukeren bør ha krav på å få tilstrekkelig kunnskap om produktet de kjøper, slik at de kan velge å kjøpe kjøtt fra dyr man med sikkerhet vet at har blitt bedøvet før slakt. At dyrene blir bedøvet før slakt er en viktig etisk prinsippsak og for mange er det helt avgjørende for hvorvidt man kan spise kjøtt i det hele tatt, forteller Roaldset.

Ønsker et forbud mot import
Dyrebeskyttelsen Norge ønsker et forbud mot å importere slikt kjøtt inn til Norge, og at slike kjøttvarer må være tydelig merket på en måte forbrukeren forstår, inntil et forbud kommer på plass.

– Vi ser at vi fortsatt må kjempe for at dyrevelferden skal ivaretas på slakteriene og vi vet at det selges kjøtt i Norge som er slaktet med uakseptable metoder. Dette kjøttet kan være kamuflert i ferdigproduserte matvarer og være umulig å identifisere selv for beviste forbrukere, sier Roaldset.

Les også:  Ny undersøkelse: Vannkraftverk lar fisk dø i anleggene

Islamsk Råd Norge (IRN) har i lang tid akseptert at kjøtt fra dyr som har blitt bedøvet før slakt anses som halal. I Norge utføres halalslakt etter norske regler, sammen med en takknemlighetsbønn.

IRN hadde lenge en avtale om sertifisering av kjøtt slaktet etter norsk lov på norske slakterier. Nortura sa imidlertid opp avtalen om sertifiseringen med IRN i 2017 og Dyrebeskyttelsen Norge frykter nå at resultatet blir økt import av denne type kjøtt.

I dag kan halalslaktet kjøtt importert fra utlandet selges til uvitende forbrukere, det kan kamufleres i ferdigprodukter og selges som restaurantkjøtt, helt uten krav til merking. Dette er å føre forbrukeren bak lyset.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.