– Du må ta grep straks, Trygve

Maskinentreprenørenes Forbund

Økonomiske sanksjoner og krisen i Europa får nå konsekvenser for anleggsfolk i hele Norge. Julie Brodtkorb er administrerende direktør i Maskinentreprenørenes forbund (MEF) og frykter oppsigelser og konkurser i anleggsbransjen etter ekstrem prisstigning på diesel, metaller og sprengstoff.

–  Regjeringen må senke diesel-avgiftene nå! Jeg ser Finansministeren sier til NTB at han skal vurdere det etter hvert. Våre bedrifter blør nå. Regjeringen må komme med tiltak umiddelbart, sier Brodtkorb.

Les også:  Husqvarna lanserer sin første kleskolleksjon for barn

– Det kan ikke være slik at det er næringslivet som skal sitte med svarteper, mens verdens rikeste stat håver inn som aldri før. Pris-galoppen kan skape større skader på deler av norsk næringsliv enn pandemien, sier Brodtkorb.

Entreprenørene frykter at mange vil måtte gå til mer drastiske grep enn permittering, nemlig nedbemanning. Diesel, sprengstoff og stål er sentrale materialer for å bygge veier, rydde tomter til boligbygging eller bygge vannforsyning. Nå melder anleggsbransjen om ekstreme utslag på kostnadene til entreprenørene.

Les også:  Norge får fiske mer makrellstørje i 2023

– Få ned prisene på anleggsdiesel og diesel til næringsformål umiddelbart. Norge har råd. Landet øker eksportinntektene med seks-gangen grunnet den globale prisstigningen. Det handler om å holde arbeidsfolk i jobb og hjulene i norsk økonomi i gang, sier Julie Brodtkorb

Bygg- og anleggsprosjekter er midlertidige. Jobber som blir utført i disse dager kan ha blitt inngått kontrakter for flere måneder siden.

– Prisutslagene vi nå ser er helt uforutsett og ekstreme. Det gjør at jobber som var lønnsomme for entreprenører i desember, nå blir ulønnsomme og tapper bedriftene for egenkapital. Det truer jobber i hele Norge.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.