Dokumenterer vandringen til laks og ørret

laks

Cautus Geo bruker teknologi for å telle fisk i Hardanger. Målet er å dokumentere fiskevandring. Oppdragsgiver er Rådgivende Biologer.

Fisketelling i verdens tredje lengste fjord er ikke visuell. Cautus Geo hjelper Rådgivende Biologer med etablering og drift av måleutstyr som leser Rfid-merkede fisk, automatisk innsamling av observasjoner og visuell presentasjon av resultatene. De vises i nettportalen Cautus Web.

Målet er å dokumentere fiskevandring i en av verdens mest produktive fjorder for oppdrett av laks og regnbueørret. Det skjer gjennom «Salmon Tracking 2020» (SALT 2020).

– Vi trenger mer kunnskap. Derfor har vi satt i gang prosjektet «Salmon Tracking 2020», sier Even Søfteland.

Les også:  Frykter for trafikksikkerheten etter snørik vinter

Han er sekretær for «Salmon Tracking 2020». Prosjektet er initiert av havbruksselskapene i Hordaland og ledes av professor Albert Imsland. Med seg har han en sterk styrings- og forskergruppe.  Kostnadsrammen er ca. 40 millioner kroner over tre år. 

Hardangerfjorden er 179 kilometer lang. Fjorden er en del av produksjonsområdet 3 (PO3). Totalt er det  110 tillatelser for havbruk i PO3. Den årlige produksjonen er på rundt 100.000 tonn.

– Vi er ute etter fakta, mer kunnskap og bedre forvaltning av ressursene. Det er målet med «Salmon Tracking 2020», sier Søfteland.

Les også:  LESERINNLEGG: Nei til flere amerikanske baser i Norge!

Rådgivende Biologer er en del av forskerteamet i «Salmon Tracking 2020» og driver utstrakt feltarbeid. De har Rfid-merket 4500 laks og ørret i 2019. Antallet vil mer enn fordoble seg i prosjektet.

– Uansett hvilke resultater forskningen vil vise, så skal resultatene publiseres i Norge og internasjonalt. Det er sentralt for å skape legitimitet, sier Søfteland.

– Forskningen vi gjennomfører innebærer mye bruk av teknologi. Da trengte vi en god samarbeidspartner. Cautus Geo kan teknologi og har felterfaring, sier prosjektleder Bjart Are Hellen i Rådgivende Biologer.

Les også:  Trettebergstuen er ikke faktisk etterforsket av Økokrim

– Vårt viktigste bidrag er å automatisere datafangsten og sikre kontinuerlig drift av fisketellingsystemene. Vi jobber i hovedsak med overvåking av geologiske, geotekniske og miljørelaterte objekter. Her er vi med som en kvalitetssikrer og underleverandør for å håndtere måledata, sier Sigmund Brekke Langelid, prosjektansvarlig i Cautus Geo.

Han betegner oppdraget som spennende. – Og litt utenfor det vi vanligvis gjør. Vi tar med oss vår felterfaring og har tilpasset Cautus Web for oppdraget for å få frem gode måledata, sier han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.