Dobbelt så stor sjanse for frostskader i januar

if

Vannlekkasjer på grunn av frost har kostet 500 millioner kroner på snaut tre år. I januar er det over dobbelt så mange frostskader sammenlignet med de andre vintermånedene.

Dette viser statistikk for de siste tre årene fra forsikringsbransjen. Det er meldt kaldt vær over store deler av landet, og Gjensidige forventer nå å få inn mange skademeldinger som følge av frost.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

– Januar er vinterens desidert verste frostmåned. Ha på tilstrekkelig varme i alle rom med vannrør, og unngå at temperaturen faller under 10 grader, oppfordrer kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Ved lengre fravær bør du stenge hovedkranen. For hytter er dette et krav i forsikringsavtalen.

I alle rør som er utsatt for kulde kan vannet fryse til is. Utvendige rør, og rør i uisolerte kjellere er spesielt utsatt, i likhet med bygninger som står uten oppvarming.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

Hva gjør du hvis vannet fryser?
– Oppdager du at vannet har frosset, er det viktig å tine det opp langsomt. Kaster du varmt vann i en frosset toalettskål sprekker porselenet umiddelbart. Det er også viktig å følge nøye med når isen tiner for å sjekke om rørene har sprukket. Bruk ører og øyne, sier Eklo.

Fryser vannet i utvendige vannledninger, eller steder det er vanskelig å komme til, må man i de fleste tilfeller tilkalle profesjonell hjelp.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.