– Disse sjåførene representerer en stor fare for seg selv og andre

Av-og-til

Kun 76 prosent ville bedt en bilfører som de visste hadde drukket alkohol, om å la bilen stå. Det viser en fersk undersøkelse Respons Analyse har utført for Av-og-til. Alkovettorganisasjonen frykter konsekvensene.

– Dette er skremmende. Når vi vet at det skjer hele 14 000 kjøreturer i alkoholrus hver dag, trenger vi et samfunn der folk tør å si ifra når de ser at andre tar dårlige valg. Vi må si nei til kjøreturer i beruselse, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Undersøkelsen indikerer at respondentene ikke tar innover seg hvor farlig fyllekjøring kan være. Kun 64 prosent av de spurte ville latt være å sitte på i bil dersom de visste at bilføreren hadde drukket.

Les også:  Sex uten samtykke: AUF Nordland fikk gjennomslag i Arbeiderpartiet

–  Mange ulykker på norske veier er forårsaket av ruspåvirkning. Det er uforståelig at så mange er villige til å risikere eget liv og helse ved å sitte på med en beruset bilfører, sier Eriksrud.

Kun 33 prosent av de som ble spurt, sier de ville ha ringt politiet.

– Dersom du ser noen kjøre av gårde i en bil, selv om de har drukket, bør du alltid ringe politiet, sier Runar Karlsen, sjef for Utrykningspolitiet.  – Disse sjåførene representerer en stor fare for seg selv og andre.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

Alkohol påvirker en rekke av de egenskapene du trenger for å kjøre bil. Du får tregere reaksjonstid, blir mer impulsiv og mer risikovillig når du har promille i blodet.

– Alkohol og bilkjøring en oppskrift på katastrofe. Våg å være den som sier ifra, slik at den som har drukket lar bilen stå. Det kan redde liv, sier Eriksrud.

Dette bør du gjøre når du ser noen som har drukket skal kjøre bil:

  1. Si ifra at det ikke er greit – har man drukket, skal bilen stå.
  2. Hvis du opplever at vedkommende likevel velger å kjøre, bør du ringe politiet. Veldig mange fyllekjørere blir tatt etter tips fra innringere, og klarer de å få stoppet fyllekjøreren tidlig nok, kan det redde liv.
  3. Sitt for all del ikke på med en beruset bilfører. Sørg alltid for å ha en trygg reisemåte for å komme deg hjem fra fest, eller et sted å overnatte. Det er aldri verdt å sitte på med noen som har drukket.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.