Undersøkelse om nordmenns vaner bekymrer forsikringsselskap i brannmåneden desember.
I desember i fjor rykket brann- og redningsvesenet ut til 359 branner og branntilløp i norske boliger. Det er mer enn i noen annen måned året gjennom.
– Mange av disse brannene kunne vært unngått, mener fagsjef og brannekspert Øystein Øren, i Frende Forsikring. Han er bekymret for brannfaren mange nordmenn utsetter seg og sine for.
Kjøkkenet er klart farligst
Totalt i 2018 ble det rykket ut til 3537 branner i private hjem. Hele 1583 av disse var branner og branntilløp på komfyren. Dette var i hovedsak tørrkokinger. Tallene kommer fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
– Kjøkkenet er det klart mest brannfarlige rommet. Av brannene i private hjem i fjor startet 55 prosent på kjøkkenet. Deretter kommer stua med 10 prosent, sier Øystein Øren.
En undersøkelse fra Frende Forsikring viser at vi har en rekke urovekkende rutiner:
- Fire av ti dropper å sjekke om røykvarsleren virker årlig
- En av fire har sovnet eller gått fra levende lys
- Halvparten lar julebelysningen stå på om natta eller mens de er ute
- Åtte av ti har mobilen med på soverommet om natta
- Nesten halvparten lader mobilen mens de sover
– I tillegg sier over halvparten av de spurte at de aldri har hatt brannøvelse og prøvd rømningsveiene hjemme. Det kan virke som det er mye slurv med brannrutiner, og folk vet ikke engang hva de skal gjøre hvis det begynner å brenne, sier Øren i Frende.
Ifølge brann- og redningsvesenet ble 438 personer fysisk skadet i bygningsbranner i 2018. Menn er overrepresentert med 297 av de skadde.
Den livreddende røykvarsleren
Tidlig varsling redder livet ditt hvis det brenner mens du og familien sover.
– Røykvarsleren bør testes månedlig. Husk å sjekke den hver gang du har vært bortreist over lengre tid også. Batteriet bør skiftes en gang i året, gjør det gjerne i dag, 1. desember. Det er Røykvarslerdagen, sier Øystein Øren.
Frendeundersøkelsen viser at hvis du bor med familie eller andre er det mer trolig at du tenker brannsikkerhet. Hos unge som bor alene er historien en ganske annen.
– En av fem studenter og lærlinger husker ikke engang om de har sjekket varsleren, eller sier rett ut at de aldri har gjort det, sier Frendes brannekspert.
Gjennomfør brannøvelse i dag
I tillegg til gode rutiner for å unngå brann er det avgjørende at du og dine vet hva de skal gjøre hvis stua plutselig står i fyr.
– Det er ikke tidspunktet du skal tenke «hvor er branntrappa» eller «funker slukningsapparatet» på. Hvis det først brenner må både barn og voksne allerede vite hva de skal gjøre, sier Øystein Øren.
Måten å sikre det på er å ha jevnlig brannøvelse. Anbefalingen er å øve hjemme minst én gang i året, gjerne to.
– Avtal en møteplass utenfor boligen med de du bor sammen med. Sett dere inn i hvilke rømningsmuligheter som finnes og lær hvor slokkeutstyret er plassert. Hvis du har barn må dere øve på hva dere skal gjøre når det brenner, og hvordan dere skal komme dere ut fra alle rom, sier Øren.
Hvis det ikke er mulig å komme seg ut på grunn av røyk eller overtente rømningsveier kan det være et alternativ å bli på rommet du er på, eller for eksempel gå ut på en balkong til hjelpen kommer. Da må du i så fall gi tydelige signaler om hvor du er, så du kan få hjelp raskt.