– Dette er viktig i juletrafikken

pynt lys dekor

Julen bringer med seg mange ritualer, og ett av de er å dra på hytta eller til familie eller venner. Et annet er mange ulykker. – Senk skuldrene og vis aktsomhet når du skal ferdes i juletrafikken. Det er ett av rådene fra KNA til trafikanter som skal ferdes på vinterkledde norske veier i jula.

Snøkledde vinterveier kan i seg selv være utfordrende, men juletrafikken hvor veiene er fulle av fullastede biler. Dette gir seg utslag i ulykkesstatistikken som er betydelig høyere på de store utfartsdagene i jula enn resten av året.

– I de hektiske juletrafikkdagene mellom 20. og 31. desember har 16 blitt drept og 583 skadde hvorav 65 ble hardt skadd. Det er dermed særlig grunn til å være varsom i trafikken i høytiden, sier generalsekretær i KNA, Børre Skiaker. 

Les også:  Test: Disse kjøleboksene er best til bilferien

Skiaker sier man bør være ekstra varsomme i trafikken i de hektiske juledagene, og gir følgende råd til trafikantene.

Senk skuldrene og følg køen: Når bilen fylles opp av folk og ting, er det lett å bli oppskjørtet. – Om vi alle er gode medtrafikanter og følger køen, tar det litt mer med ro og kjører etter forholdene kan mange ulykker unngås, sier generalsekretæren.

Skrap rutene: Å skrape is- og snøbelagte vinduer er avgjørende for å ha god oversikt i trafikken. Dersom du skulle kjøre med begrenset sikt kan dette gjøre deg til en fare i trafikken. Det kan også føre til inndragelse av førerkort, advarer KNA. Generalsekretæren minner om at veitrafikkloven slår fast at «Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende.»

Sjekk dekk før avreise: – Dekk i god stand tilpasset kjøretøyet er helt avgjørende for å ferdes på vinterveiene. Sjekk dekkene dine før du begir deg ut på vinterveiene, sier Skiaker. Vinterstid er det krav om å ha minimum 3 millimeter mønsterdybde på vinterdekk. Kravet gjelder fra om med 1. november til og med 2. påskedag. 

Les også:  Slik pakker du feriebilen

Pakk med omhu: KNA undferstreker viktigheten av å være nøye med hvordan man pakker bilen – særlig i jula, da mange har fulle biler. – Legg tunge gjenstander nederst, ikke pakk slik at du hindrer sikten. Unngå løse gjenstander og ikke overlast bilen – det kan svekke kjøreegenskapene, sier KNA-sjefen. 

Skriv skademelding: Dersom uhellet skulle være ute er det viktig å skrive skademelding for forsikring. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.