Dette er tabbene som gjør at julestjernen ikke trives

plantasjen

Julestjernen er nok en gang kåret til nordmenns store blomsterfavoritt i julen. Dette er ekspertens råd til hvordan du unngår tabbene som får julestjernen til å mistrives.

Årets mest populære juleblomster er kåret i Plantasjens årlige rapport «Juletrender», og nok en gang troner klassikeren julestjernen listen over nordmenns favoritter.

– Det blir ikke ordentlig jul uten julestjernen i norske hjem. Etter å ha vært nordmenns favoritt i en årrekke, er det for lengst bekreftet at julestjernen er en like stor selvfølge i høytiden som juletreet, julenissen og tradisjonsrike julemåltider, sier Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

Julestjernen er i godt selskap av lignende klassikere, som fortsetter å dominere listen.

– Amaryllisen er i år også populær, men julestjernen beholder sin store ledelse på tvers av generasjoner. I tillegg utpekes julerose, azalea og stuegran som årets favoritter, forteller Næss.

– Julestjernen er den juleblomsten som mange kan synes at er mest utfordrende. Planten er følsomme for kulde, mørke og overvanning. Det kreves derfor at man bruker litt tid på gjøre seg kjent med plantens preferanser, forteller Hans Jensen, gartner i Plantasjen.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

Julestjernen stammer opprinnelig fra Mexico. Da er det kanskje ikke så rart at en av julestjernens største utfordringer nettopp er norske temperaturer i julehøytiden.

– Faktum er at julestjernen ikke er spesielt glad i norsk vinter. Med sin meksikanske opprinnelse er alt under 15 grader for kaldt for denne favoritten. Hvis den utsettes for temperaturer under dette, vil den begynne å miste bladene sine og sakte, men sikkert dø, dersom temperaturen ikke raskt endres, forteller Jensen.

Minusgrader er noe nordmenn sjeldent kommer unna i desember, og derfor er det viktig å passe litt ekstra på et par ting, ifølge gartneren.

– Sjekk om blomstens grønne blader er friske og om plantens gulgrønne blomst står i knopp. Sørg for at den ikke utsettes for kulde over lengre tid, og vær bevisst på hvordan du vanner den og hvor du plasserer den i hjemmet. Husk at juletreet eller fruktfatet ditt kan sette fart på plantens aldring, så plasser julestjernen et godt stykke unna. Passer du på dette, så vil den vakre julestjernen friske opp hjemmet ditt i hele desember, sier Jensen.

Les også:  Rekordhøy interesse for turer i norsk natur

Dette er tabbene du må unngå med julestjerne:

  • Unngå at blomsten fryser på vei hjem – Kulde er julestjernens største fiende. Pakk julestjernen godt inn, og unngå å oppbevare planten utendørs i kulda over lengre tid. Her gjelder det å komme seg raskest mulig hjem!
  • Unngå å plassere blomsten uten tilgang til lys – Julestjerner som blir plassert i naturlig lys, blomstrer ofte lenger enn de som står langt unna et vindu. Lys gir også bedre farge til høybladene. Plasser derfor planten strategisk slik at lyset fra vinduet treffer planten. Plantelys kan være til hjelp i mørke kroker.
  • Unngå å plassere blomsten i trekk og kuldeutsatte områder – Dersom julestjernen utsettes for kulde eller kaldt trekk, vil bladene bli stygge og falle av. Planten trives best i vanlig romtemperatur, helst rundt 20 grader. Unngå lufting fra dører eller vinduer i nærheten av julestjernen.
  • Unngå å drukne blomsten – Vann julestjernen med lunkent vann annenhver dag mens den er under blomstring, men også her må du ta høyde for plantens preferanser. Hvor mye du skal vanne avhenger av temperaturen i rommet, i tillegg til størrelsen på potten. Små blomster må vannes oftere enn store. La aldri julestjernen bli stående i vann, for da vil røttene råtne. En god huskeregel er at julestjernen vil trives bedre litt for tørr enn litt for fuktig. Det er lettere å se på planten om den får for lite vann, for da vil den kunne få gule blader som faller av. Blir de derimot overvannet, har skaden allerede skjedd når du begynner å se det på planten.
  • Pass på avstanden fra juletreet og annen frukt – Synes du det ser ut som julestjernen din ikke trives? Det kan skyldes at den er plassert i nærheten av juletreet eller frukt. Både juletreet og frukter skiller ut etylen, noe som får blomsten til å blomstre raskere. Vær derfor oppmerksom på at du ikke plasserer julestjernene for nærme juletreet eller frukt og grønt.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.