Dette er Norges dyreste kran

tryg forsikring

Sommeren er høysesong for vannskader. Norske forsikringsselskap betaler ut hundrevis av millioner kroner i erstatninger for vannskader i sommermånedene, viser tall fra Finans Norge.

– Stoppekranen er Norges dyreste kran med tanke på hvor mye man kunne spart hvis alle hadde stengt den igjen før de dro på ferie. Det burde være like naturlig å stenge vanntilførselen til huset som å dra ut støpslene og låse ytterdøra. En stengt hovedstoppekran er den beste forebyggelsen mot vannskader, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

Gamle rør og slitasje
De siste årene har erstatningene økt jevnt for vannskader i sommermånedene, og økningen har de siste årene vært nær 10 prosent årlig, viser tall fra Tryg Forsikring.

Les også:  22. februar er andelslandbrukets dag!

Selv om de aller fleste vannskader skjer om vinteren og våren i forbindelse med frost og kulde, vår og snøsmelting, oppstår 25 prosent av vannskadene i sommermånedene.

– For vanlige folk er det ikke lett å bedømme tilstanden til vannrør, men vi ser at mye av skadene skyldes gamle rør og slitasje. Samtidig ser vi en økning i vannskader på for eksempel kjøkkenet, der man nå gjerne har flere punkter med vanntilgang som for eksempel ismaskin i kjøleskapet. Det er jo ekstra ille å komme hjem fra sommerferie og finne at et rør har sprunget lekk og vann har fått renne i dagevis. Det kan bli veldig omfattende skader, noen ganger må man skifte ut hele parkettgulv og vegger, sier han.

Les også:  11 000 anmeldt for ruskjøring: - Nordmenns store skrekk

Alle bør vite hvor stoppekranen er
Det kan være lurt å la familiemedlemmer eller venner få tilgang til huset mens dere er bortreist på ferie. Da kan de stikke innom og sjekke at alt ser greit ut.

– Er du på ferie, og kommer på at du har glemt å stenge hovedstoppekranen kan det jo være greit å sende noen nå for å stenge den. Et lite tips i tilfelle noen må ta seg inn i huset for å stenge kranen er å på forhånd merke tydelig hvor den befinner seg i huset, slik at alle som trenger å vite det vet hvor den er og hvordan man stenger eller åpner den, sier Setnes.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.