Dette er de vanligste sykdommene og skadene hos kattene våre

katt

Visste du at i snitt så vil hele 1 av 4 norske katteeiere ha behov for veterinærforsikringen sin en eller flere ganger i løpet av ett år?

Agria Dyreforsikring gir deg fersk statistikk på hvilke diagnoser de har fått inn flest skademeldinger på de siste tre årene.

Skadestatikk fra 2019 til og med 2022 gir en pekepinn på hvilke sykdommer og skader katter har stor sannsynlighet for å få opp gjennom livet.

Les også:  Hunde- og katteeiere: Pass på i kulda!

Kattunger fra 3 – 12 måneder:

 1. Oppkast og diaré
 2. Feber/ luftveissykdom
 3. Sårskade 
 4. Øyebetennelse
 5. Fraktur

Katter fra 1 – 10 år:

 1. Sårskade
 2. Tannresorpsjon (TR)
 3. Oppkast og diaré
 4. Tannfraktur
 5. Urinsveissykdommer

Seniorkatter fra 10 – 20 år:

 1. Nyresykdom
 2. Hypertyreose (høyt stoffskifte)
 3. Diabetes
 4. Tannresorpsjon (TR)
 5. Hjertesykdom

Tannresorpsjon, også kjent som TR, finner vi både på listen for katter mellom 1 – 10 år og på listen for seniorkatter. Denne smertefulle tannsykdommen bryter ned tennene, oftest i overgangen mellom røtter og kronen. Veterinæren må ta røntgen av tennene for å oppdage sykdommen og behandlingen er å trekke de tennene som er rammet. 

Les også:  Topp 10: Hit reiser vi for å feire jul

– Katter er gode til å skjule at de har vondt i munnen. Dersom katten sikler, virker nedstemt, spiser dårlig eller oppfører seg på en annen måte enn den pleier bør du oppsøke veterinær. Det anbefales også å ta med katten til veterinær årlig for en sjekk slik at man kan oppdage ting tidlig, råder veterinær Sara Solheim.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.