Det er lurt å fornye passet allerede nå

strand ferie sommer

På senvinteren starter køen på flere passkontorer, og før påske er høysesongen for kø i gang. – Hvis du trenger nytt pass før sommerferien er det lurt å fornye det allerede nå, melder flere politidistrikter.

Det er mye å huske på når du skal ut å reise og hvis du skal til utlandet er passet helt sentralt. Mange husker å sjekke om passet er utløpt, men det er fort gjort å ta denne sjekken så nært opp mot avreise at det blir vanskelig å få fornyet pass tidsnok.

– Hvis du må avlyse turen din på grunn av utløpt pass, og ikke får avbestilt billetter og overnatting, blir du dessverre selv sittende igjen med regningen for turen du ikke får dratt på, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

Les også:  Advarer: Norske feriebiler tiltrekker seg innbruddstyver

Kø fra januar
Ved passkontorene i de største byene i Norge er pågangen minst sent på høsten og tidlig vinterstid. Allerede på senvinteren øker pågangen, og fra og med tiden før påske er det kø for å få nytt pass de fleste stedene.

– Vår erfaring er at sesongen begynner i januar og øker jevnt fram til sommerferien. Vi opplever også en markant økning i forkant av vinter- og påskeferie, sier Tom Eklund, seksjonsleder for forvaltning i Agder politidistrikt.

Slik er situasjonen også på Østlandet og i Oslo politidistrikt har pågangen allerede økt. 

– Det er størst pågang på passkontorene våre i forbindelse med skolens ferier. Det er derfor stor pågang fra og med vinterferien nærmer seg og videre fram mot sommeren. Vi opplever allerede at det er pågang på timebestilling ved våre passkontor, sier Bekim Olomani, leder på passkontoret i Oslo politidistrikt.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

– Ikke stol blindt på reiseforsikringen
Hvis du oppdager for sent at passet ditt ikke er gyldig, eller glemmer det igjen hjemme, risikerer du å gå glipp av hele ferieturen.

– Reiseforsikringer dekker mye, men det er viktig å ikke stole blindt på den. Ved feil eller mangler i nødvendige reisedokumenter har du ikke rett på erstatning fra forsikringsselskapet. Da må du selv betale for reisen du ikke fikk dratt på, forklarer kommunikasjonssjefen i Codan Forsikring.

Nødpass er ikke alltid redningen
Er du for sent ute til å få fornyet passet ditt før du skal reise, kan redningen i noen tilfeller være å skaffe et nødpass som vil være gyldig for den ene reisen.

– Nødpass blir heller ikke dekket av reiseforsikringen, og det er viktig å være klar over at enkelte land ikke godtar nødpass, for eksempel USA og Dubai, sier Georg Richvoldsen.

Les også:  Fotball-EM: Nå tar gressklipperen måldans!

7 ting å sjekke før du skal reise:

  1. Sjekk hvilke pass- og visumregler som gjelder i landet du skal til. Noen land krever seks måneders gyldighetstid etter returdato.
  2. Sjekk i god tid om passet ditt har lang nok gyldighetstid.
  3. Undersøk om passet ditt kan leses av maskiner.
  4. Undersøk at passet ditt er helt og i god stand.
  5. Sjekk at det står riktig og samme navn på pass, visum og billetter.
  6. Sjekk pass, visum og billetter for eventuelle barn du har ansvar for.
  7. Husk at det er mulig å søke om nytt pass allerede ett år før passets utløpsdato.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.