ANNONSE: Derfor er leketøy viktig for barna

I dag hører vi om at barna får for mye leketøy og at de har for mange ting. Det har vært store debatter om at vi presser på barna kjønnsroller i form av gutteleker og jenteleker, og man snakker om hvordan lekene kan påvirke barna til vold, skjønnhetsidealer og andre ting. 

Det er også viktig å huske at leketøy er en positiv ting, med en rekke positive egenskaper for barna. Det finnes utallige typer leker for barn, og hvis man for eksempel kjøper leker på nett, finner man selvsagt også her et bredt utvalg av leker som kan bidra til barnas utvikling og glede. 

Leker forbedrer finmotorikken

Helt fra de er baby begynner de å ta og føle på ting, og det utvikler seg til at de skal bygge, sette på plass og få figurer til å passe sammen. Leketøy er hele tiden med på å utvikle finmotorikken til barna. Selv når de vokser litt mer og skal kle på barbiedukken, kjøre med biler, perle med perler – er det gøy, samtidig som det forbedrer barnas koordinasjonsevne og motorikk.

Les også:  ANNONSE: Snusens skiftende landskap i Norge

Leker forbedrer konsentrasjonsevnen

Man føler kanskje at man ofte må være med barnet når det leker, eller at vi må underholde dem for at de skal ha det gøy, men det er en rekke positive ting ved å også bare la barnet få leke med lekene sine uten noen forstyrrelser. 

Det at et barn kan sitte og leke alene over tid er nemlig en veldig god øvelse for dem på det å holde fokus på noe, og det er med på å forbedre barnets konsentrasjonsevne. 

Les også:  ANNONSE: Snusens skiftende landskap i Norge

Fantasiverdener er en del av utviklingen

Noen ganger kan foreldre bekymre seg over at et barn er for mye i en fantasiverden, og at de kanskje ikke klarer å skille fantasi fra virkeligheten. Det er faktisk veldig bra for barnets utvikling at de skaper sine fantasiverdener. Dette er noe som gir dem utløp for kreativiteten deres, samtidig som at de lærer seg om virkelighetens verden. 

Les også:  ANNONSE: Snusens skiftende landskap i Norge

Selv om de kjører racerbil, leker med drager som sloss eller er prinsesse for en dag, så tar de med seg elementer fra virkeligheten som de har plukket opp. I lekene tar de stilling til hvem som er venner, hvem som krangler, hvem er god og hvem er ond. Dette er ting de har plukket opp, og klarer å sette inn i situasjoner i leken. I tillegg ser man at fantasifulle barn ofte blir mer kreative som voksne. 

Leketøy er altså en arena for utvikling, noe som kan gi dem en rekke gode redskaper videre i livet. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.