Én av tre under 35 år er usikre på hva reiseforsikringen dekker. Mest usikre er de under 24 år, og det er flest av disse som skal ut og reise i sommer.
Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Fremtind Forsikring.
– Mange yngre har ikke og vet ikke at de må ha egen reiseforsikring når de fyller 20 år. Det gjelder stort sett hos alle forsikringsselskap, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
Én av fire oppgir å ha full kontroll på hva reiseforsikringen dekker, og det er de over 55 år som har best kontroll. Om lag 85.000 nordmenn oppgir at de burde sjekket forsikringen bedre, og nesten 200.000 vet ikke hva reiseforsikringen dekker.
Én av fem under 24 år oppgir blankt nei når de blir spurt om de vet hva reiseforsikringen dekker. Det er også denne gruppen hvor flest, 46 prosent, oppgir at de skal til utlandet i sommer.Totalt skal nesten 1.5 millioner nordmenn til utlandet denne sommeren.
– Uten reiseforsikring kan du fort bli påført svært høye utgifter hvis blir syk eller utsatt for en ulykke på reisen. Et sykehusopphold i utlandet kan fort koste deg et par hundre tusen om du er riktig uheldig, sier Nilsen.
Blant forsikringskundene i SpareBank 1 og DNB har Fremtind registrert nesten 65.000 reisesykeskader, til en samlet kostnad på over 740 millioner kroner. Nesten 1 av 3 tilfeller med reisesyke skjer i sommermånedene.
Blant de som skal til utlandet oppgir 200.000 nordmenn at de leie bolig på Airbnb. Nær halvparten av disse er under 35 år. Airbnb er et billig alternativ til å velge hotell eller leie feriehus.
– Ved leie av Airbnb dekker de fleste reiseforsikringer tyveri fra rommet. Men husk at klokker, smykker og elektronikk må låses inn i safe eller oppbevaringsboks når du ikke bærer det med deg, sier Nielsen. Blant forsikringskundene i SpareBank 1 og DNB har Fremtind registrert om lag 1200 tyverier fra overnattingssted i utlandet de siste tre årene.
Det er også forhold rundt kansellering som er annerledes med Airbnb enn når du booker hotellrom.
– Folk må være oppmerksomme på at forsikringen ikke dekker merutgifter som følge av at Airbnb-verten plutselig kansellerer. Dette er et forhold som reguleres mellom leietaker og utleier, sier Nielsen.
Mange reiseaktører og operatører tilbyr en rekke ekstra forsikringer som fort kan gjøre reisen mye dyrere. Tilbud om tilleggsforsikringer gjelder spesielt ved leie av bil.
– Har du en god reiseforsikring, kan du med god samvittighet svare nei på alle tilbud om tilleggsforsikringer når du bestiller reisen. Men sjekk forsikringen din, så er du sikker, sier Nielsen.
Nær én av tre mellom 25 og 34 år skal leie bil i utlandet i sommer. Like mange i det samme alderssegmentet oppgir at de burde sjekket forsikringen bedre.
– Bestiller du leiebil, vær oppmerksom på at det er store gebyrer hvis du leverer tilbake med tom tank, sier Nielsen.
Den elektroniske undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse for Fremtind Forsikring, i tidsrommet 14.05 til 23.05 2019, med 1662 respondenter.