De aller fleste har ingen grunn til å unngå gluten

brød korn

Glutenkvaliteten i mel kan variere, så noen ganger tilsettes ekstra gluten i deig for å øke bakeevnen. Dette gjøres for å kunne lage ekstra grove brød med høyt innhold av fiber, og som likevel er luftige. Grovt brød med masse fiber og andre grove kornprodukter er sunt for mage og tarm og gir helsegevinst.

Det finnes ingen data eller studier som tyder på at gluten er farlig, men 1-2 prosent av befolkningen tåler ikke gluten fordi de har sykdommen cøliaki.

Les også:  Disse helserådene gir nordlendinger mest blaffen i

– Glutenholdige produkter som grove brød og kornprodukter er vesentlige kilder til mange viktige næringsstoffer. Folk flest bør spise mer grov bakst og kornprodukter fordi det er sunt. De som har cøliaki derimot må unngå gluten i kosten for ikke å få allergiske reaksjoner, sier Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Det finnes heller ingen beviser for at gluten er usunt. Glutenfritt brød kan derimot inneholde mer stivelse og mindre proteiner, mineraler og næringsstoffer – og kan derfor være mindre sunt enn vanlig brød.

Les også:  LESERINNLEGG: Det rustes til helsestrid i Nord-Norge

Brød og kornprodukter er bra for oss mennesker, og en god kilde til viktige næringsstoffer. Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser grove kornprodukter hver dag. I glutenfrie brød blir glutenet (proteinet i kornet) fjernet, slik at det i hovedsak kun er stivelse igjen. For deg som for eksempel vil ned i vekt er det nettopp stivelse du bør holde deg unna, fordi det er tomme kalorier.

Les også:  Over 4 millioner til landbruket i Nordland

Flere fakta om gluten finner du på brodogkorn.no.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.