Dårligere ytringsbetingelser for offentlig ansatte

pc

Fire av ti offentlig ansatte sier at de risikerer å bli møtt med uvilje fra sjefen hvis de kommer med kritiske spørsmål om forhold på jobben, ifølge en ny spørreundersøkelse blant norske arbeidstakere som Fafo har gjennomført.

Dette er en større andel enn i 2016, og større enn i privat sektor. Videre svarer fire av ti offentlig ansatte at toppledelsen setter grenser for hva de kan uttale seg om, av hensyn til virksomhetens omdømme.

Arbeidstakerne ble spurt hvor stort spillerom de bør ha til å ytre seg offentlig, og hvor stort spillerom de faktisk har. Sammenlignet med tidligere undersøkelser finner vi en negativ utvikling.

Les også:  - Arbeidsgiver bør hjelpe medarbeidere med dårlig råd

– Undersøkelsen tyder på at arbeidstakeres ytringsfrihet er under press, og særlig for offentlig ansatte. Våre funn viser hvor viktig det er at arbeidsgiverne legger til rette for et ytringsrom som er i tråd med Grunnloven. Kritiske ytringer bør i større grad tolkes som informasjon som kan utvikle arbeidsplassen i positiv retning, sier forskningssjef i Fafo, Sissel C. Trygstad.

Mest retningslinjer i offentlig sektor
Tidligere undersøkelser har vist at offentlig ansatte vurderer sine ytringsbetingelser som dårligere sammenliknet med arbeidstakere i privat sektor.

Les også:  Kunstig intelligens: Foreslår tiltak for å sikre eksamen

Det er også i offentlig sektor at retningslinjer for hvem som kan uttale seg til journalister, hva man kan si offentlig og bruk av sosiale medier er mest utbredt.

Hva man bør og hva man har
Det er forskjeller i hvordan man vurderer hva slags spillerom man bør ha, og hva som er realiteten. Forskjellene mellom bør og har er mest markante blant ansatte i offentlig sektor.

Les også:  - Arbeidsgiver bør hjelpe medarbeidere med dårlig råd

Særlig stor er forskjellen når det gjelder spillerommet for å ytre seg offentlig om forhold på egen arbeidsplass: 46 prosent mener at spillerommet bør være svært eller ganske stort, mens 26 prosent svarer at de faktisk har svært eller ganske stort spillerom for å ytre seg offentlig om forhold på egen arbeidsplass.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.