Corona forverrer bakrusen for norsk varehandel

matbutikk

Antall konkurser i Norge økte med 16 prosent i februar. Coronaviruset er dårlig nytt for en varehandelsnæring som allerede sliter med rekordsvak kronekurs og strukturelle endringer. Totalt 340 norske aksjeselskaper gikk konkurs i februar, ifølge statistikk fra Creditsafe Norway.

Det er en økning på 16 prosent fra samme tid i fjor. Den kraftige økningen både i antall konkurser og betalingsproblemer blant norske bedrifter vekker bekymring hos inkassoselskapet Fair Group.

– Det er skremmende å se at utviklingen går denne veien allerede før effekten av koronaviruset slår inn for fullt i økonomien. Hos Fair kan vi se samme utvikling knyttet til betalingsproblemer i hele landet. Vi tror det er flere elementer som spiller inn i misligholdsutviklingen, slik som effekten av gjeldsregister på privatpersoner, og den svake kronekursen på bedrifter, sier Christian Aandalen, partner i Fair Group.

Les også:  17 hjemmeulykker i Nordland hver dag frem mot jul

I det som ser ut til å bli tidenes verste vintersesong for norsk sportsbransje, måtte milliardkonsernet Gresvig Retail Group, med 95 butikker og mer enn 2200 ansatte, melde oppbud i begynnelsen av februar. En varm høst og mild vinter har resultert i overfylte lagre av klær og utstyr til vintersport og omfattende likviditetsproblemer for detaljhandelen i både Sverige og Norge.

Samtidig er de tradisjonelle detaljistene under vedvarende strukturelt press fra netthandelen, som steg med 20 prosent i Norge i fjor, ifølge SSB.

Les også:  17 hjemmeulykker i Nordland hver dag frem mot jul

– Det er sjeldent én årsak alene som gjør at visse bransjer og selskaper sliter, noe sportsbransjen er et eksempel på. En sviktende sesong på toppen av svak kronekurs, store varelagre og strukturelle endringer i varehandel var ikke ideelt, sier Per Fjærestad, daglig leder i Creditsafe Norway.

Han merker seg også at flere bilforhandlere er blant de største konkursene i februar.

– Det er nærliggende å anta at den svake kronekursen, og den tilhørende effekten på importkostnad gjør denne type foretak mer sårbar for konjektursvingninger og salgssvikt, sier Fjærestad.

Les også:  17 hjemmeulykker i Nordland hver dag frem mot jul

I tillegg har butikkjedene Ting og Teknikmagasinet gått konkurs i 2020, og flere andre kjeder har varslet at de vil legge ned butikker.

– Med koronaviruset tror vi at den sterke konkursøkningen i februar vil fortsette inn i mars. Børsene har falt mye på utbruddet, og i reiselivsbransjen kan man allerede se lavere aktivitet. Samtidig er Kina en viktig produsent og leverandør inn i nesten alle næringer, og viruset vil sannsynligvis få ringvirkninger, sier Fjærestad.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.