Nå skal bunaden fram igjen til konfirmasjon og 17. mai. – Mange må ut med tusenvis av kroner for å fikse bunaden sin denne våren.
Det sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren.
– Noen bunader går i arv i generasjoner, mens andre investerer store summer i å kjøpe nye drakter til seg og sine. Ofte ender det med skader og høye regninger, sier Øren.
Kjøper rådyre bunader
En bunad kan rett som det er koste mellom 40 000 og 50 000 kroner. Tall fra Norsk institutt for bunad og folkedrakt viser at verdier for 30 milliarder kroner henger i boder, loft og skap gjennom året.
– Det er ikke mange så dyre plagg du ville tatt med i uoversiktlige folketog, slik vi gjør på nasjonaldagen. Eller brukt rundt barn med is og pølser i hendene. Eller tatt med på fest med store mengder alkohol. Det er dømt til å ende med mange uhell. Det ser vi hvert eneste år, sier Øren i Frende.
Bunader for 30 milliarder
Det er flere typer bunadsskader som går igjen. For eksempel:
- Bunader som rives på skarpe kanter
- Matsøl på skjorter, vester, bukser og skjørt
- Sølv eller andre mindre bunadsdeler som forsvinner
- Brennmerker etter sigaretter
- Ufrivillig bading etter litt for mye alkohol
Bør ha egen forsikring
Irene Tørhaug fra Norskflid Husfliden Bergen mener nordmenn bør forsikre bunaden sin.
– Bunaden bør forsikres særskilt. Mange tror nok at den er godt nok dekket gjennom innboforsikringen, sier hun.
Det stemmer bare delvis, sier forsikringseksperten.
– En bunadsforsikring er den beste måten å forsikre verdiene på. En vanlig innboforsikring vil dekke den når den henger i skapet hjemme, men ikke hvis du er ute i 17. mai-tog, dåp eller bryllup og søler på den. I dag har mange uhellsdekning på innbo, men det har en sumbegrensning som ofte er lavere enn verdien på bunaden, sier Øren.
Hva med reiseforsikring, da?
– Reiseforsikring dekker ikke skader du er skyld i selv, for eksempel hvis du snubler og river opp skjorten. Reiseforsikringen har også en maksimal sumbegrensning per ting. Når vi vet at de fleste bunadene våre er forsikret for mellom 40 000 og 50 000 kroner vil ikke reiseforsikringen være nok til å dekke alt, sier han.
En bunadsforsikring eller verdigjenstandsforsikring kan dekke alle typer bunadsskader og tyveri. Den gjelder over hele verden.
– Den dekker skader selv om du selv er årsaken, for eksempel hvis du er litt uheldig med ketchupen eller drikker litt for mye og skader den. Folk sparer gjerne lenge for å få råd til bunad og da er det dumt å ikke kunne bruke den uten å være bekymret for skader, mener Øren.
Han sier nordmenn har blitt mer oppmerksomme på dette, og har sett en solid økning i antall bunadsforsikringer de siste årene. Hos Norskflid Husfliden Bergen er etterspørselen etter nye bunader stabil.
– Men vi ser at en del er mer tilbakeholdne når det kommer til ekstrautstyr som cape eller dyre søljer. Vi ser også at det er stor etterspørsel fra folk som skal sy om bunader de har arvet, eller som vil korrigere en de allerede har. Det er naturlig når vi har så mange bunader i omløp i landet og det er også miljøvennlig å fikse på dem heller enn å kjøpe ny, sier Irene Tørhaug.
Slik behandler du bunaden din:
- Luft bunaden godt etter bruk. Tørk av med en fuktig klut hvis det er overflateflekker på stakk eller vest.
- Lever bunaden til rens ved behov.
- Skjorten skal vaskes for hånd. Bruk vaskemiddel som er spesielt laget for dette formålet. Skyll skjorten 5-6 ganger etter vask.
- Får du en flekk på en hvit skjorte er bløtlegging i iskaldt vann i 24 timer et undervurdert kjerringråd.
- Bunad og skjorte skal oppbevares luftig og tørt i en bomullspose.
- Putt sedertrekuler i klesskapet eller bunaden. Møll skyr lukten. Mennesker kjenner ingen lukt.
- Hvis du skal reise med bunaden din, pakk den i en bunadspose og ta den med som håndbagasje. Dette gjelder også sølvet.
Kilde: Norskflid Husfliden Bergen