– Budsjettet viser hvordan pelsdyrbøndene fraranes alt

norges pelsdyralslag

Statsbudsjettet for 2020 bekrefter at regjeringen planlegger å påføre pelsdyrbøndene enorme tap og gjeldsproblemer. Statsbudsjettet avslører hvor lite regjeringen forventer å betale.

Det viser at den flengende kritikken mot forslaget til erstatningsordning for pelsdyrbøndene er berettiget.

– Dette er enda en tung dag for de 200 familiene som på tredje året sitter i total uvisshet om fremtiden sin. Når har alt fra statens egne fylkesmenn til eksperter og regjeringspolitikere advart på det kraftigste om at erstatningsordningen vil være urettferdig og ruinerende. Likevel kverner Landbruks- og matdepartementet på, sier styreleder i Norges Pelsdyralslag, Bertran Trane Skadsem.

I statsbudsjettet for 2020 foreslår regjeringen å sette av 160 millioner kroner til kompensasjon og 20 millioner kroner til omstilling etter forbudet mot næringen.

– Den totale rammen er i og for seg likegyldig, for hver enkelt bonde får utmålt erstatningen ut fra et håpløst system, som gir dem smuler igjen for livsverkene sine. Men det er veldig avslørende for hvor lite departementet selv forventer å betale. Det viser at de forstår hvordan dette slår ut, og hvordan pelsdyrbøndene skal fraranes alt. Posten til omstilling er dessuten sjokkerende lav, når vi vet at det kan koste 10-15 millioner å omstille én gård, sier Skadsem.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringa med "luftpenger" til landbruket

Departementets forslag til kompensasjonsordning har fått flengende kritikk i høringsperioden, som ble avsluttet forrige uke. Fylkesmennene, som skal gjennomføre erstatningsordningen, er blant dem som har tatt tak i det fundamentale problemet med bruk av bokført verdi som beregningsgrunnlag. Det kan best sammenlignes med å erstatte et hus ut fra ligningsverdien. Stortinget har vært tydelige på at de føler seg lurt.

– Jeg føler intensjonen til Stortinget ikke har blitt ivaretatt når det gjelder å få til en bra kompensasjon. Pelsdyrbøndene taper enorme verdier. Noen blir sittende igjen med gjeld etter at de har fått kompensert. Det har ikke vært Stortingets intensjon overhodet, har saksordfører Morten Ørsal Johansen (FrP) sagt til NTB.

Les også:  Brukthandelloven endres: Dette har vi kjempet for i 5 år

Flertallet for å forby pelsdyrnæringen ble i juni reddet av et forslag om å vedta at bøndene skulle holdes skadesløse og at urimelige utslag skulle unngås. Dette har departementet så langt helt oversett, selv om de i budsjettet har med en formulering om at de mener Stortingets vedtak er dekket av en rundt formulert paragraf om at bøndene selv kan dokumentere andre forhold.

– Erstatningsordningen er helt håpløs. Det vises i alle kritikken den har fått, og i det absolutte fraværet av støtte. De som rammes her er ærlige og hardtarbeidende bønder over hele Norge. De har ikke gjort noe annet galt enn å drive i en fullt lovlig næring og skape verdier lokalt og nasjonalt. Nå har modige politikere fra regjeringspartiene vært tydelige på at dette ikke kan få bli stående, og de er nå det eneste håpet om forutsigbarhet og rettferdighet, sier Skadsem.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Norges Pelsdyralslag har dokumentert hvordan erstatningen vil slå ut for ti konkrete familier, som er representative for en stor andel av pelsdyrbøndene. Flere medier har de siste ukene skrevet om hvordan mange blir syke av uvissheten og usikkerheten som skapes, og av tanken på at generasjoner med svette og tårer kan bli fraranet dem over natten.

– Det har vært nok politisk spill og manøvrering nå. Dette burde være så enkelt. Norge har valgt å innføre et helt unikt næringsforbud, og nå burde absolutt alle være enige om at det må gjøres opp for det på en ordentlig og ryddig måte. Alt annet enn å endre hele erstatningsordningen vil etterlate en helt enorm skamplett, sier Skadsem.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.