Bruk påsken til å få på sommerdekkene

bildekk

Påskeferien er en god anledning til å legge om til sommerdekk. – Fristen for å ta av piggdekk er utsatt til 1. mai i hele landet på grunn av korona, men det er ikke lurt å vente så lenge om du ikke må. Har du piggfrie vinterdekk kan du også gjerne skifte i påsken, hvis våren har kommet der du bor, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Normalt må bileiere i Sør-Norge få av piggdekkene innen første mandag etter 2. påskedag, det vil si mandag 12. april i år. I Nord-Norge kan bileiere beholde piggdekkene på til 1. mai.   

Statens vegvesen har i år utsatt denne fristen til 1. mai også for Sør-Norge på grunn av koronapandemien. Utsettelsen er for at folk ikke skal oppleve praktiske problemer hvis verksteder og dekkhotell har begrenset kapasitet eller må holde stengt på grunn av smittevern.  

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

– En NAF-undersøkelse viser at nesten fire av ti skifter hjul selv. For disse er det ingen grunn til å utsette jobben selv om fristen er forlenget. Påskeferien er en god anledning til å ta frem jekken og hjulkrysset, sier Ryste.

Er du blant de 35 prosentene som bestiller time på dekkhotell eller et verksted for å få hjelp til hjulskiftet er det lurt å få bestilt time så fort som mulig.  

– Husk at kapasiteten kan være redusert på grunn av smittevernregler. Verkstedene og dekkhotellene må begrense antall kunder de kan ta inn samtidig, så ventetiden kan være noe lengre enn du er vant til, minner Ryste om.

Les også:  Bodø Bilutleie feirer 50 år: – Nærmest vokst opp i selskapet

Nok en gang blir det en rolig påske der vi skal holde oss mest mulig hjemme og treffe færrest mulig folk.  

– Når både aktiviteter og reisemuligheter er begrenset på grunn av pandemien er det en god anledning til å lære seg å skifte til sommerdekk selv i år. Det er ikke så vanskelig, sier Ryste.  

Når du skifter hjul følger du denne oppskriften:

  • Plasser bilen på et jevnt underlag. 
  • Sjekk i instruksjonsboka hvor du skal plassere jekken. 
  • Før du jekker opp, løsne hjulboltene litt med hjulkryss eller lignende. 
  • Jekk opp. 
  • Løsne hjulboltene helt og ta av hjulet. 
  • Sett på sommerdekket og fest hjulboltene. 
  • Jekk ned bilen 
  • Stram hjulboltene. 

Dette gjentar du på alle fire hjulene. Det er viktig at hjulboltene blir strammet.  

Les også:  Nå skal TikTok verifisere AI-innhold

– Det aller beste er om man har en momentnøkkel for å få strammet boltene helt riktig. Men har du ikke det, kan du stramme hjulboltene med hjulkrysset. Da er det viktig at du ikke strammer så mye at det knirker i boltene, sier Ryste. 

– Husk også å etterstramme boltene etter den første kjøreturen, påpeker Ryste.

Når du er ferdig med hjulskiftet er det viktig at du vasker dekkene og felgene på vinterhjulene før de skal lagres. Da holder de seg bedre. Undersøkelsen viser at sju av ti lagrer dekkene hjemme. 

– Dekk skal lagres mørkt, tørt og kjølig. De skal enten stables vannrett eller henges på veggen i garasjen eller boden, sier Ryste. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.