Bruk hjemmetiden til å ha brannøvelse

bolig kjøkken brann

Halvparten av oss har aldri hatt brannøvelse eller prøvd rømningsveiene hjemme. – Den som er hjemme med brakkesyke har ingen unnskyldning lenger, sier brannekspert.

– Vi er mer hjemme enn ellers og da er brannsikkerhet ekstra viktig. Bruk koronakrisen til å få gjort noe du ellers har droppet, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Mange har også satt opp ekstra skjermer, PCer og annet utstyr som trengs på hjemmekontor i disse dager. Elektrisk utstyr kan være en brannrisiko. 

Få med alle i husstanden
– Dette er en tid du hvertfall skal vite hva du skal gjøre hvis det begynner å brenne. Sekundene du sparer på å ikke nøle kan være livsviktige, sier Øren i Frende. Han anbefaler at du gjennomfører brannøvelse hjemme så raskt som mulig.

Les også:  Vinterferie: Mange har opplevd tyveri av skiutstyr

– Få med alle du bor med, barn som voksne, sier han.

10 prosent av de spurte i en landsomfattende undersøkelse YouGov har gjort for Frende Forsikring kan ikke huske sist de hadde brannøvelse hjemme. Og bare 15 prosent har hatt brannøving det siste året. 

Øver på jobb, men ikke hjemme
Mange av oss har hatt brannøvelse på jobb, skole og i barnehage, men ikke hjemme.

– Det er skremmende, all den tid de fleste branner og branntilløp oppstår i husene våre. Invester den lille tiden det tar å ha en brannøvelse, sier Øystein Øren i Frende.

Lag brannrapport på mobilen
Det er anbefalt at du gjennomfører brannøvelse minst én gang i året, gjerne to. Hver gang du øver finner du gjerne noe som kan gjøres bedre eller mer effektivt neste gang.

Les også:  Slik kildesorterer du blandingsemballasje

– Det er lurt å legge inn en årlig påminnelse på mobilen som minner deg om å ha brannøvelse. Etter øvelsen kan du lage et lite notat. Skriv opp mangler som må utbedres, hva som fungerte og hva som må gjøres bedre neste gang, sier fagsjefen til forsikringsselskapet. 

Evakuer fra alle rom
Hvordan du praktisk gjennomfører en øvelse varierer om du bor alene, i kollektiv eller sammen med barn. Uansett er det viktig at du vet hvor rømningsveiene er og hvor slokkeutstyret står.

65 prosent av småbarnsfamiliene svarer i Frendeundersøkelsen at det er mer enn fem år siden de hadde brannøvelse hjemme, eller at de aldri har hatt det.

– Barna dine må vite hva de skal gjøre hvis det brenner! Det er ikke gitt at du kan hjelpe dem ut, sier branneksperten.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

– Fortell barna at det er alvor hvis det brenner, men gjør gjerne selve øvingen til en lek. Da er det lettere å få barna med deg.

Øv på hva dere skal gjøre, hvordan dere skal komme dere ut og ha en plass å møtes utenfor boligen. 

Sjekkliste til brannøvelsen:

  • Sjekk slukkeutstyret
  • Sjekk at du har evakueringsutstyret du trenger
  • Sjekk at evakueringsutstyret er i god stand
  • Sjekk at vinduer og dører lar seg åpne uten problemer
  • Prøv rømningsveiene
  • Noter ned feil og mangler, og utbedre dem kjapt etter øvelsen
  • Avtal dato for neste brannøvelse

Kilde: Frende Forsikring

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.