Brennpunkt: Muldvarpen – Nord-Korea avslørt

nrk

NRK har i dag publisert dokumentaren om den uføretrygdede kokken Ulrich Larsen som infiltrerer en venneforening for Nord-Korea. Det ble starten på en ti år lang operasjon, der han til slutt avslørte kommunistregimets dypeste hemmeligheter. Kokken klarte det som CIA og andre etterretningstjenester har prøvd på i flere tiår.

Gjennom ti år har to mennesker med livet som innsats infiltrert det nord-koreanske regimet, og jobbet i det skjulte for å gi offentligheten innblikk i hvordan dette landet går frem for å omgå verdenssamfunnets sanksjoner.

Les også:  Krever helsehjelp til barnevernsofre

De har sikret hundrevis av timer med råmateriale som viser planlegging av systematiske lovbrudd. Opptak og dokumenter som viser hvordan Nord-Korea er villige til å bidra med produksjon og salg av våpen eller narkotika til alle som kan betale.

NRK har gått sammen med tre andre allmennkringkastere – danske DR, svenske SVT og britiske BBC – om dette dokumentarprosjektet – som er initiert og drevet fram av to private tv-produksjonselskaper; norske Piraya og danske Wingman.

– Brennpunkt-dokumentarserien «Muldvarpen» har en rekke etiske dilemmaer knyttet til metode, dokumentasjon og sikkerhet for de involverte. Likevel er det samfunnsinteressen i det som belyses og avsløres, som veier tyngst, sier programredaktør Frank Gander.  

Les også:  Full frifinnelse av Fosenaksjonistene

Nord-Korea er i praksis et land uten menneskerettigheter, et land som begår store overgrep mot egen befolkning og som ikke respekterer internasjonale spilleregler. Samtidig fører alle de internasjonale straffetiltakene til at makthaverne er på desperat jakt etter penger og olje, og landets innbyggere lider stadig mer under konsekvensene av diktaturet. 

– Bruk av skjult kamera og skjult identitet for å lage journalistikk er omstridt. Som et utgangspunkt skal samfunnet vite hvem vi er, og at vi arbeider journalistisk når vi er ute på jobb. Samtidig åpner de etiske retningslinjene våre for at skjulte metoder kan brukes i unntakstilfeller. Forutsetningen må være at dette er eneste mulighet til å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning. Det mener NRK er tilfellet i denne saken, sier Gander.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.