Bør få havbruksutdanning i Indre Salten

nfk

ett samarbeid med havbruksnæringen i Indre Salten er helt avgjørende når fremtidig utdanningstilbud skal planlegges, mener gruppeleder for Høyre i fylkestinget i Nordland, Beate Bø Nilsen.

Hun ber nå fylkesrådet om å se unges økende interesse for utdanning innen havbruk, og satse sammen med et sterkt utviklingsmiljø i kommunene Fauske, Saltdal og Sørfold.

– Den norske havbruksnæringen har i løpet av de siste 50 årene vokst fra å være en attåtnæring til å bli en milliardindustri som forsyner hele kloden med laksemåltider. Det er en pilar i norsk næringsliv, og det må vi ta konsekvensene av i Nordland. Fylkesrådet må sørge for et fremtidsrettet utdanningstilbud, sier Nilsen.

Les også:  Vil ha flere bedrifter til romfartsindustrien i Nordland

I strategiplanen for havbruk i Salten er visjonen «Salten – best på havbruk». Havbruksnæringen er definert som hele verdikjeden i både produksjonsleddet og leverandørindustrien, og havbruksnæringen i Indre Salten har hatt stor vekst gjennom mange år.

Nå lanseres også Wenberg Innovation Park, med teknologibedrifter som tenker bærekraft som fokus og satsingsområde, gjerne innen havbruk.

– En grønnere fremtid er et viktig stikkord for innovasjonsparken, og dette er virkelig et område fylkeskommunen nå bør være våken på, sier Nilsen.

Les også:  Kraftig motstand mot Helse Nord-planer

– Om Nord-Norge skal være med på det grønne skiftet og veksten som kommer av det, så må vi gjøre det i dag, ikke i morgen. Da er det viktig å spille på miljøene som allerede er i front på dette området, og som har helt oppdatert kompetanse. Det vil gi en enorm gevinst for elevene våre i videregående utdanning, tror Nilsen.

Interessen for havbruk øker og flere vil utdanne seg i denne retningen. De aller fleste videregående skolene som tilbyr VG2 akvakultur opplever en økende interesse. Ifølge avisen Intrafish står jentene for økningen i søkertallene til akvakultur.

Les også:  Høyteknologisk industrieventyr på Hamarøy

– Dette er en svært positiv utvikling, og viser at vi har attraktive næringer i Nordland, som gjør det verdt å utdanne og bosette seg her. Indre Salten har hatt store kutt i tilbudsstrukturen i videregående skole i Nordland de siste årene. Nå er det på tide at det kommer gode nyheter til denne delen av fylket, og dette tipset om å satse på havbruk sammen med havbruksnæringen i området, det skal fylkesrådet få helt gratis av meg, konkluderer Høyres gruppeleder i fylkestinget.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.